Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018

Woody woodpecker Γούντυ ο τρυποκάρυδος

Χαρακτήρας των κινουμένων σχεδίων με σήμα κατατεθέν το χαρακτηριστικό γέλιο, που τον έκανε διάσημο.
Ο Γούντυ είναι ένας σκανδαλιάρης ανθρωπόμορφος τρυποκάρυδος, που γεννήθηκε στα στούντιο του Γουόλτερ Λάντζ. Στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστός ως Woody Woodpecker. Δημιουργός του ο Μπεν «Μπαγκς» Χαρνταγουέι, που είχε καθοριστική συμβολή στον σχεδιασμό του Μπαγκς Μπάνι και του Ντάφι Ντακ , όταν δούλευε στα στούντιο της Γουόρνερ. Η ιδέα ανήκε στην σύζυγό του Λαντζ, Γκρέισι.
Στα τέλη της δεκαετίας του τριάντα ο Γουόλτερ και η Γκρέισι αποφάσισαν να περάσουν λίγες μέρες ξενιασιάς με το τροχόσπιτό τους στην λίμνη Σέργουντ της Καλιφόρνιας. Όμως , ένας θορυβώδης τρυποκάρυδος δεν τους άφηνε να κλείσουν μάτι τις νύχτες . Οταν μετά από μιά ξαφνική νεροποντή το τροχόσπιτο έμπασε νερά, έμαθαν για τα καλά ότι το συμπαθέστατο πτηνό είχε κάνει κόσκινο την οροφή με τα ραμφίσματά του. Από την περιπέτειά τους αυτή γεννήθηκε μια μεγάλη μορφή των κινουμένων σχεδίων.


Η κινηματογραφική πρεμιέρα του Γούντι έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1940 στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Knock, Knock». Γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία και έγινε ο πρωταγωνιστής των στούντιο του Λαντζ, αντικαθιστώντας τον λαγό Οσβαλντ. Ο Γούντι υπήρξε το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μιάς γενιάς κινουμένων σχεδίων που εμφανίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του σαράντα. Ηταν αυθάδης, επιθετικός και παρενοχλούσε τον κόσμο χωρίς λόγο και αιτία, μόνο και μόνο για να κάνει την πλάκα του. Ηταν ένας «κωλοπαιδαράς» με τα όλα του. Στην συνέχεια μαλάκωσε, αλλά κάποια από τα κουσούρια του έμειναν, γιατί ως γνωστόν «έξις, δευτέρα φύσις».
Ο Γούντι πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και γνώρισε νέα δόξα την δεκαετία του πενήντα, όταν απέκτησε την δική του τηλεοπτική εκπομπή «The Woody Woodpecker Show», που προβλήθηκε και στην Ελλάδα από την ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα. Ο Γούντι είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα των κινουμένων σχεδίων και γι’αυτό το λόγο η κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ τον τίμησε μ’ ένα αστέρι στo πεζοδρόμιο της περίφημης Λεωφόρου της Δόξας στο Χόλιγουντ. Βρίσκεται στην διεύθυνση Λεωφόρος Χόλιγουντ 7000, ενώ η προσωπική του ιστοσελίδα του Γούντι στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

www.woodywoodpecker.comΚοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: