Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Notgeld.....νομίσματα εκτάκτου ανάγκης

 Notgeld είναι το νόμισμα ανάγκης που εκδίδεται από μη θεσμικούς για την κυκλοφορία χρήματος οργανισμούς.
Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν χρήματα από την κεντρική τράπεζα. Τα πιο γνωστά ανεπίσημα χρήματα έκτακτης ανάγκης κυκλοφόρησαν στη Γερμανία και την Αυστρία-Ουγγαρία γύρω από το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και γιαυτο χρησιμοποιείται η γερμανική ονομασία τους.
Έκδοση τέτοιου χρήματος έκαναν τοπικές τράπεζες , δήμοι,ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις.
Επομένως, δεν ήταν νόμιμο χρήμα , αλλά μάλλον ένα αμοιβαία αποδεκτό μέσο πληρωμής σε ένα συγκεκριμένο τόπο ή μια πόλη.
Τα Notgeld είναι διαφορετικά από τα χρήματα που τύπωναν οι δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.
Τα Notgeld ήταν κυρίως χαρτονομίσματα μικρού μεγέθους και καμιά φορά και νομίσματα κτυπημένα σε φτωχά μέταλλα (πχ αλουμίνιο).
Μερικές φορές χρησιμοποιήθηκαν κι'αλλα υλικά όπως πορσελάνη , πανί ,δέρμα , καθώς τα τραπουλόχαρτα είναι εξαιρετικά σπάνια και είναι γνωστά ως "Spielkarten", η γερμανική λέξη για το "παιχνίδι καρτών".
Όπως όλα τα χαρτονομίσματα έτσι και αυτά σύντομα έγιναν στόχος για τους συλλέκτες.
Τα notgelds που εκδόθηκαν το 1920 και κυρίως το 1921 ήταν συνήθως εξαιρετικά πολύχρωμα και απεικονίζονται πολλά πράγματα, όπως οι τοπικά κτηρια,τις τοπικές γιορτές ,λαογραφία κλπ.
Οι εκδότες δε, καταλαβαίνοντας την ζήτηση που είχαν από τους συλλέκτες συνέχισαν και λίγο αργότερα την έκδοση τους για συλλεκτικούς λόγους.
Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί ,παλιότερα ,σε περιορισμένη κλίμακα νομίσματα ανάγκης ,χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία λόγο της μη εμπιστοσύνης του κοινού και στις απάτες που ακλούθησαν....σε επόμενο άρθρο θα το αναλύσουμε .




Δεν υπάρχουν σχόλια: