Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ


Ένα από τα πιο μακρόβια "παιδικά" περιοδικά από Έλληνες δημιουργούς. Μαζί με τον "Μικρό Ήρωα" και τον "Γκαούρ-Ταρζάν" τα πιό πετυχημένα παραλογοτεχνικά δημιουργήματα.
Το αντίπαλο δέος του Μικρού Ήρωα, ο Τζιμ Άνταμς και η παρέα του πρωτοεκδόθηκαν το 1962 και άντεξαν μέχρι το Δεκέμβρη του 1991 συμπληρώνοντας 1468 !! τεύχη και πάνω από 30 χρόνια.
Η ιστορία απλή στη σύλληψη της. Οι περιπέτειες ενός Σερίφη στη άγρια δύση. Ιστορίες γουέστερν γνωστές μας από τον κινηματογράφο και τα Pulp Περιοδικά (Μάσκα - Μυστήριο).
Με μία διαφορά που ήταν όλα τα λεφτά. Ο Ήρωας (Δημήτρης Αδαμόπουλος ή Τζιμ Άνταμς) ήταν Ελληνόπουλο, από την Σπάρτη, 18 χρονων που βρέθηκε στη Άγρια Δύση ακολουθώντας τα βήματα του μακαρίτη Σερίφη πατέρα του. Νοσταλγία και αγάπη για την πατρίδα, γενναιότητα, Ελληνικό κουράγιο και εξυπνάδα έδωσαν τον ξεχωριστό τόνο στη σειρά και εξασφάλισαν την επιτυχία της.
Σύντροφοι του ήρωα μας 3 φιγούρες (Sidekick) που έδιναν το δικό τους χρώμα στη σειρά. Η αιώνια αγαπημένη Ντιάνα (βλ. Κατερίνα) ο χαζούλης γκαφατζής μεξικάνος Πεπίτο (βλ. Σπίθας) και ο Ινδιάνος Τσιπιρίπο.
Σαν δημιουργός παρουσιαζόνταν ο "Κώστας Φωτεινός" ψευδώνυμο με το οποίο συνυπέγραφαν ο συγγραφέας Πότης Στρατίκης και ο εικονογράφος Θέμος Ανδρεόπουλος. Εκδότης ο Κώστας Ραμπατζής. Σαν κόλπο εκδοτικό και για να πιάσουν το κοινό ο "Φωτεινός" αναφέρονταν ότι έκανε την "απόδοση" και μόνο στα Ελληνικά των ιστοριών. Ιστοριών που ήταν καταγεγραμμένες ανάμεσα στο θρύλο και την πραγματικότητα της άγριας δύσης.

Από διαφωνία των δημιουργών στις αρχές του '70 προέκυψαν άλλα δύο περιοδικά με τους ίδιους ήρωες. Όλα με πρώτο συνθετικό στο τίτλο το «Μικρός» τα Σερίφης – Καοϋμπόυ – Αρχηγός. Ο Σερίφης και ο Καοϋμπόυ δημοσίευαν καινούργιες ιστορίες ενώ ο Αρχηγός επανέκδιδε ιστορίες από το αρχείο. Κατά περιόδους κυκλοφόρησαν και άλλοι τίτλοι με τους ίδιους ήρωες σε μεγαλύτερα μεγέθη και πιο πολυσυλεκτική μορφή στις ιστορίες. Αυτά ήταν τα λεγόμενα Υπερτεύχη Μικρός Καουμπόυ στην αρχή και Ντιάνα στα τελευταία νούμερα.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ www.mycomics.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: