Σύμφωνα με την παράδοση η προελευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Πίνεται σκέτη ή με πάγο. Κατασκευάζεται από απόσταγμα κανέλλας και γαρύφαλλου. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα και η κάθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.
Κατατοπιστικός πρόλογος: Υπάρχει η τεντούρα του Αγουρίδη, απλή και "Νότος",
του Χάχαλη, "Κάστρο", η "Vantana (Βαντάνα)" καθως και του Σπηλιωτη.
- Πως λέγεται η τεντούρα που προσφέρεται σε σφηνάκι;
- Τεντζούρα.
- Πως λέγεται το νέο Whisky - Τεντούρα;
- Τεντιούαρς.
- Η τεντούρα του μοδάτου τυπά;
- Τρεντούρα.
- Η τεντούρα που πίνεται σε παγούρι;
- Παγουρίδη (βλ. Αγουρίδη)
- Η τεντούρα του γελοίου ιάπωνα;
- Χάχα-λη.
- Η τεντούρα που πίνεται σε χρόνο dt;
- Ντετε-ντούρα.
- Η τεντούρα ευρασιτεχνία;
- Πατεντούρα.
- Η τεντούρα που συνοδεύευεται απαραίτητα με μπόλικο φαί;
- Βαγάνα (βλ. Βαντάνα).
- Η επαναστατική τεντούρα;
- Φιντέλ Κάστρο (βλ. Κάστρο).
- Η τεντούρα του ψεύτη Πατρινού .
- ΠιΝότιος (βλ. Νότος).
- Η τεντούρα του βοσκού;
- Βλάχαλη.
Τοπικό δίστιχο
Μαυροδάφνη και Τεντούρα, τα άλλα είναι σαβούρα,
λουκούμι και χαλβά, ξηγήσου Πατρινά.
Κοινοποιήστε το στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου