Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μαφάλντα

Σαν σημερα 29/9/1964 κυκλοφόρησε η «Μαφάλντα» από τον αργεντίνο καρτουνίστα Κίνο

Η Μαφάλντα, η διάσημη σήμερα «τρομερή μικρή» Αργεντίνα, γεννήθηκε σχεδόν «τυχαία».
Ο δημιουργός της Κίνο (πραγματικό όνομα Χαοκίν Σαλβαδόρ Λαβάδο) είχε μία παραγγελία από μία εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών να δημιουργήσει ένα κόμικ για να διαφημίσει τα προϊόντα της. Η εταιρεία ήθελε ένα κόμικ με συγκεκριμένες «προδιαγραφές»: μία τυπική οικογένεια της Αργεντινής και το όνομα του βασικού χαρακτήρα να έχει τα δύο γράμματα του εμπορικού σήματος της επιχείρησης, που δεν ήταν άλλα από το «Μ» και το «Α». Ετσι, ο Κίνο ονόμασε την κόρη της οικογένειας «Μαφάλντα», η οποία σκιαγραφείται ως «enfant terrible», με λίγα λόγια «τρομερό παιδί».
Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι τελικώς η εταιρεία αποφάσισε να μην «τρέξει» τη συγκεκριμένη διαφημιστική εκστρατεία γιατί δεν «τα βρήκε» με τον πελάτη της. Ο Κίνο ωστόσο κράτησε τα λιγοστά σχέδια που είχε δημιουργήσει. Ηταν το 1963.
Ενα χρόνο αργότερα, ο Κίνο ξεκίνησε να......δίνει τα σχέδιά του- σατυρικά και πρωτοποριακά κόμικ- στην «Primera Palna», «Πρώτη Σελίδα», την πιο σημαντική εβδομαδιαία εφημερίδα της Αργεντινής. Μετά από μερικούς μήνες η 6χρονη Μαφάλντα, πολιτικοποιημένη και επαναστατημένη για όσα συμβαίνουν στον κόσμο, θα εξελιχθεί σε καθημερινό κόμικ. Το 1968 η χάρτινη ηρωίδα από την Αργεντινή θα «βάλει το πόδι» της στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η αρχή για τη μεγάλη περιπέτεια της τρομερής μικρής που έμελλε να εξελιχθεί μία μέρα σε έναν από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες κόμικ που έχουν σχεδιαστεί ποτέ είχε ήδη γίνει…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε ΕΔΩ


Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: