Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018

Oρφανός ο Ιζνογκούντ απο το 2011

Ο Γάλλος σχεδιαστής Ζαν Ταμπαρί, που μαζί με το σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί είχαν δημιουργήσει έναν από τους διασημότερους και πιο αστείους «κακούς» στην ιστορία των κόμικ, τον βεζίρη Ιζνογκούντ, πέθανε το 2011  σε ηλικία 81 ετών.
Από το 1962 ο Ζαν Ταμπαρί σχεδίαζε τον Ιζνογκούντ, το ραδιούργο βεζίρη που «ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη» ανατρέποντας τον καλό χαλίφη της Βαγδάτης, σε συνεργασία με τον Γκοσινί, τον πατέρα του Αστερίξ και άλλων πολυδιαβασμένων ηρώων.
Μετά το θάνατο του Γκοσινί, το 1977, ο Ταμπαρί συνέχισε μόνος.
«Ο πατέρας μου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2004 και τον επόμενο χρόνο χήρεψε, γεγονός από το οποίο δεν συνήλθε", είπε η Μιριέλ Ταμπαρί-Ντιμά, που διευθύνει τις Εκδόσεις Ταμπαρί.
Ο Ζαν Ταμπαρί γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 5 Μαρτίου 1930. Ξεκίνησε να δουλεύει ως σκιτσογράφος το 1956 στο περιοδικό Vaillant. Το 1958 δημιούργησε τον ήρωα Totoche και τους φίλους του ενώ δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον Γκοσινί στο κόμικ Valentin.
To 2004 ο Γάλλος σκηνοθέτης Πατρίκ Μπραουντέ γύρισε την ταινία «Ιζνογκούντ», στην οποία ο Μικαέλ Γιουν έπαιζε το σατανικό βεζίρη Ιζνογκούντ και ο Ζακ Βιγιερέ τον καλό χαλίφη Χαρούν ελ Πουσάχ.Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: