Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΟΤΕ Πάτρας και Τηλεοπτικές μεταδόσεις

Με την εμφάνιση της κρατικής τηλεόρασης και την εκτεταμένη διάδοση των οικιακών τηλεοπτικών συσκευών , ο ΟΤΕ ανέλαβε την αναμετάδοση των προγραμμάτων των δυο κρατικών καναλιών ΕΙΡ και ΥΕΝΕΔ μέσω των ραδιοδικτύων και των εγκαταστάσεων που διέθετε.
Στις 27 Οκτωβρίου του 1965 ξεκίνησαν οι μεταδόσεις του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης του ΕΙΡ από τον 5ο όροφο του νέου υπεραστικού μεγάρου Αθηνών ( ΝΥΜΑ ) του ΟΤΕ (το στούντιο αυτό φιλοξενείται σήμερα στο τηλεπικοινωνιακό μουσείο του ΟΤΕ).

Η πρώτη επίσημη πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση έγινε στις 23 Φεβρουαρίου του 1966 από το ΕΙΡ (Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας) . Η πρώτη πρώτη εικόνα είναι φυσικά το σήμα του ΕΙΡ. Εν συνεχεία η Ελένη Κυπραίου, η πρώτη παρουσιάστρια στην επίσημη ελληνική τηλεόραση, χαμογελά στην οθόνη: «Καλησπέρα σας. Από σήμερα το ΕΙΡ καθιερώνει...». Eιχε προηγειθει στις 22 Σεπτεμβρίου 1964 η πρώτη διεθνής τηλεοπτική μετάδοση απο την Αθηνα. Ενα συνεργείο της Ιταλικής τηλεόρασης μετέδοσε απʼ ευθείας σʼ όλη την Ευρώπη τους γάμους του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με την Αννα Μαρία. Ο πομπός που έστελνε το σήμα στο δορυφόρο είχε στηθεί στον Λυκαβηττό κι οι λίγοι κάτοικοι της πρωτεύουσας που είχαν τηλεοπτικό δέκτη μπορούσαν να δουν το πρόγραμμα.

Λίγους μήνες αργότερα ξεκινά και το πρόγραμμα της ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων) είχε προηγηθεί η εγκατάσταση πομπού αναμετάδοσης της ΥΕΝΕΔ στο κτήριο του ΟΤΕ (Γούναρη)
.
Την επίβλεψη του πομπού αυτου είχε η ΥΕΝΕΔ με δικό της προσωπικό ,και ο πρώτος τεχνικός που υπηρέτησε μέσα στον ΟΤΕ ήταν ο Σπύρος Μπεράτης , αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Μειντανά που υπηρέτησε μέχρι το 1976 που ο αναμεταδότης μετεγκατασταθηκε στον Α/Τ Αρόης .
Οι πρώτες λήψεις στην Πάτρα ήταν γεγονός αν και υπήρχαν ελάχιστοι τηλεοπτικοί δέκτες κυρίως σε βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων.
Τα επόμενα χρόνια η τηλεόραση άρχισε σιγά-σιγά να εισβάλλει σε όλο και περισσότερα σπίτια Πατρινών αλλά μεγάλο ποσοστό εξακολουθούσαν να παρακολουθούν τις διάφορες εκπομπές από τις συσκευές τηλεόρασης που βρίσκονταν σε βιτρίνες και καφενεία.
{Στο κατάστημα της Phillips (πλ. Γεωργίου 42 ) στήθηκα κι εγώ το απόγευμα της 20ης Ιουλίου του 1969 για να παρακολουθήσω την προσεδάφιση του πρώτου ανθρώπου στη σελήνη ,ήταν συναρπαστικό και την στιγμή της προσεδάφισης όλοι χειροκροτούσαμε.}

Για την αναμετάδοση του τολμηρού ταξιδίου στη σελήνη χρησιμοποιήθηκε το ίδιο κύκλωμα με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί και για τη μετάδοση της Eurovision στις 29 Μαρτίου του 1969 από τη Μαδρίτη της Ισπανίας .

Επιπρόσθετα , ένα άλλο μεγάλο τηλεοπτικό γεγονός της εποχής εκείνης ήταν η ζωντανή μετάδοση της ιστορικής προσπάθειας του παναθηναϊκού στο θρυλικό Γουεμπλεϋ του Λονδίνου στον τελικό του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου εναντία στον Αγιαξ ( 2 Ιουνίου 1971 ) .
Η λήξη του αγώνα βρήκε νικητές τους Ολλανδούς με 2-0 .
{την ημέρα εκείνη είχε πραγματικά ερημώσει η Πάτρα και στα καφενεία που διέθεταν τηλεόραση γινόταν το αδιαχώρητο από τους λάτρεις της στρογγυλής θέας .}
Η εξάπλωση της τηλεόρασης και η ανάγκη μετάδοσης τοπικών ειδήσεων από την επαρχία στην υπόλοιπη χώρα ανάγκασε την υπηρεσία ειδήσεων των 2 κρατικών σταθμών να στέλνει συνεργεία λήψεως ειδήσεων και γεγονότων τα οποία στην συνέχεια αποστέλλονταν , σε μορφή <κασέτας> , στην Αθήνα για επεξεργασία και προβολή ,η αποστολη γινονταν με το ΚΤΕΛ.
Η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών της εποχής και η χρήση ομοαξονικών καλωδίων και ραδιοζευξεων μεγάλης χωρητικότητας επέτρεψαν με τα κατάλληλα μηχανημάτα την απευθείας αποστολή των λήψεων στα κεντρικά στούντιο των Αθηνών .
Η πρώτη αποστολή ειδήσεων από την Πάτρα στην Αθήνα μέσω των εγκαταστάσεων του ΟΤΕ ( Γούναρη 3ος όροφος) έγινε τον Ιούλιο του 1985 .
Ήταν ένα ρεπορτάζ του Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλου και της Νίκης Τσελίκα για την εκπομπή <<3 Στον Αερα>>.
Την ημέρα εκείνη σε υπηρεσία βρισκόταν ο συνάδελφος Τάσος Οικονομόπουλος που αν και ιδιαίτερα αγχωμένος κατάφερε να εξασφαλίσει την ομαλή διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας.
Η εκπομπή έγινε από κασέτα που αναπαραγόταν από ένα μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα video και στέλνονταν ασυρματικα δια μέσω των εφεδρικών οδεύσεων από Γούναρη προς Α/Τ Αροης και απο εκει ασυρματικα προς αλλους σταθμους μεχρι να φτασει στην Αθηνα(ΝΥΜΑ).
Αυτή ήταν η έναρξη της συνεχούς αποστολής ρεπορτάζ από την Πάτρα στην Αθήνα με θέματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Ζωντανές μεταδόσεις από την Πάτρα (καρναβάλι ,προεκλογικές συγκεντρώσεις κ.λ.π.) γίνονταν ήδη από το 1977 με την χρήση κινητών αναμεταδοτών (αυτοκινούμενα) και φυσικά δια μέσω των εγκαταστάσεων του ΟΤΕ.
Οι κάμερες λήψεως στήνονταν στην πλατεία Γεωργίου(Κορίνθου) ήταν καλωδιακά συνδεδεμένες με το αυτοκινούμενο που διέθετε όλο τον τεχνικό εξοπλισμό ,από εκεί με έναν πομπό δια μέσω μιας σειράς αναμεταδοτών (με κάτοπτρα) έφτανε το σήμα σε δέκτη που τοποθετείτε στην ταράτσα στην Γούναρη και από εκεί δίνονταν σε αρτηρία προς την Αθήνα.
Μέχρι το 1985 όλες οι ειδήσεις της περιοχής στέλνονταν από το κτήριο του ΟΤΕ ( Γούναρη) προς τα κεντρικά της Αθήνας , παράλληλα δημιουργήθηκε στούντιο της ΕΡΤ στο Ρίο το όποιο για πολλά χρόνια είχε μόνιμη σύνδεση δια μέσω του ΟΤΕ με τα κεντρικά των Αθηνών που ενεργοποιείτο όταν υπήρχε μετάδοση.

Το 1989 επαναλειτούργησε ο σταθμός της Αρόης για τα τηλεοπτικά συνεργεία τα οποία άρχισαν να αξιοποιούν αυτές τις κτηριακές εγκαταστάσεις και το σύγχρονο στούντιο για την αποστολή των λήψεων κάνοντας δε και ζωντανές μεταδόσεις.
Από το κτήριο της οδού Γούναρη έγινε για πρώτη φορά ζωντανή μετάδοση σύντομου ρεπορτάζ για τις αποκριές του 1988 της Ειρήνης Νικολακοπουλου στο οποίο πρωταγωνιστούσαν πολλά γνωστά μεταμφιεσμένα πατρινοπουλα ,βάρδια εκείνη την πρώτη φορά είχαν οι συνάδελφοι Διονύσης Παλαιολόγος και Νίκος Βανδώρος και τα πήγαν πολύ καλά παρά το άγχος τους.

Ακολούθησαν πολλά ζωντανά ρεπορτάζ με την Ευρυδίκη Χάτζιου την περίοδο 1988-1990.
Το 1989 κάνουν την εμφάνιση τους τα δυο πρώτα ιδιωτικά κανάλια : το megα και ο antenna.
Από το στούντιο του ΟΤΕ στην Αρόη έχουν γίνει εκατοντάδες ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις και είναι πραγματικά δύσκολο να παραθέσουμε τα ονόματα όλων των καλεσμένων . Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους από αυτούς όπως :ο Πάνος Σόμπολος ,ο Βασίλης Γεωργίου ,ο πατήρ Νικόλαος Σκιαδαρέσης ,ο Σταμάτης Αλαχιωτης , ο Αλέξης Κουγιας, το σύνολο των πολιτευτών και βουλευτών του νομού Αχαΐας, καθώς και απλοί πολίτες που κλήθηκαν να μιλήσουν ζωντανά για τα προβλήματα τους σε διάφορες εκπομπές.

Μετά την μεταφορά των εγκαταστάσεων του ΟΤΕ (1999) από την οδό Γούναρη στην πλατεία Γεωργίου ( κτήριο Πέλοπα ) ξεκίνησαν και από εκεί οι μεταδόσεις των ειδήσεων και των ζωντανών ρεπορτάζ παράλληλα με το σταθμό Αρόης.
Το 2006 ο σταθμός Αρόης έμεινε ανεπίβλεπτος και οι ζωντανές εκπομπές σε στούντιο μεταφέρθηκαν στο κτήριο Πέλοπα.
Από τον Αύγουστο του 2007 χάρη στην αποφασιστικότητα του περιφερειακού διευθυντή Μιλτιάδη Σωτηρόπουλου , μάχιμου μηχανικού, σε συνεργασία με τον προϊστάμενο του συγκροτήματος διαχείρισης δικτυού Γιώργο Κανελάκη , τον προϊστάμενο του τμήματος μετάδοσης Δημήτρη Οικονόμου και τους τεχνικούς του κέντρου ψηφιακής πολυπλεξίας οι οποίοι και υλοποίησαν την απόφαση για την διαμόρφωση χώρου στο ισόγειο του κτηρίου Πέλοπα για αποκλειστική χρήση στούντιο ζωντανών μεταδόσεων.
Το στούντιο διατίθεται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια για ζωντανές μεταδόσεις από την Πάτρα και χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά .


Το νέο στούντιο Πέλοπα χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από την ΕΤ2 για φιλοξενία του Kώστα Πετρόπουλου ,γνωστού προπονητή του μπάσκετ στις 13/9/2007.

Αυτή ήταν με λίγα λόγια η ιστορία των τηλεοπτικών μεταδόσεων από την Πάτρα που για να φτάσει στην μορφή που έχει σήμερα αγωνιστήκαν πολλοί συνάδελφοι κάνοντας παρεμβάσεις και βελτιώσεις ,ξενυχτώντας και κάνοντας εορτές μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους , στους πρωτοπόρους αυτούς αφιερώνεται αυτό το άρθρο .

Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: