Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Η ιστορία των γραμματοσήμων EUROPA CEPT (1/5)



Οι πρώτες εκδόσεις 1956-1959

Η ιδέα να εκδοθούν γραμματόσημα με κοινό σχεδιασμό ήρθε το 1952 από την ΕΚΑΧ ,Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα -Χάλυβα.
Η ομοιόμορφη έκδοση όπως την είχαν φανταστεί θα ήταν κίνητρο και συμβολισμός των κοινών συμφερόντων και στόχων των κρατών μελών που θα συμμετείχαν στις εκδόσεις αυτές.
Οι έξι χώρες , οι ίδιες έξι χώρες που υπέγραψαν την Συνθήκη της Ρώμης την 25η Μαρτίου 1957 (Βέλγιο, Γαλλία , Δυτική Γερμανία, Ιταλία , Λουξεμβούργο και Ολλανδία), ήταν οι πρώτες χώρες που εκδίδουν γραμματόσημα με κοινό σχεδιασμό και την γενική ονομασία Europa το 1956.
Σχετικά με την πρώτη έκδοση στις 15 Σεπ 1956 το κοινό σχέδιο γραμματοσήμων Europa ήταν του Γάλλου καλλιτέχνη Daniel Gonzague ,και απεικόνιζε ένα πύργο που σχηματίζεται από τα 6 γράμματα της λατινικής λέξης για την Ευρώπη: Europa.(6 χώρες,13 γραμματόσημα).

Το 1957, σχεδόν την ίδια ημέρα με το 1956, στις 16 Σεπτέμβρη, έγινε η δεύτερη έκδοση αφού προστέθηκαν οι εκδόσεις Ελβετίας και του κρατιδιου Saarland ( γερμανικό έδαφος υπό τον έλεγχο των Συμμάχων ) . Αυτό το έτος το θέμα ήταν για την Ειρήνη και Ευημερία ,αλλά δεν υπήρχε η ίδια απεικόνιση (8 χώρες ,17 γραμματόσημα).

Στις 13 Σεπτέμβρη 1958 για το τρίτο θέμα επιλέγεται κοινό σχέδιο ,ένα περιστέρι που κάθεται πάνω από το γράμμα Ε της Ευρώπης, σχεδιασμένο από τον Ολλανδό καλλιτέχνη , André Van der Vossen . Η Τουρκία αντικατέστησε την Ελβετία το έτος αυτό και εξέδωσε διαφορετικό θέμα από τις άλλες χώρες (8 χώρες ,17 γραμματόσημα ).
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 1959 έγινε στο Montreux ( Ελβετία ) , ένα συνέδριο από 23 ευρωπαϊκές ταχυδρομικές υπηρεσίες με την ονομασία "Conférence des postes et télécommunications (CEPT)".

Στις 19 Σεπτεμβρίου, 1959 ήταν η τέταρτη έκδοση
Προστέθηκε ξανά η Ελβετία ,αποσύρθηκε η Τουρκία ,προστέθηκε η Αυστρία
Το κοινό σχέδιο ήταν ένας κύκλος με κρίκους αλυσίδας (εκτός της Αυστρίας)που σχεδιάστηκε από το Γερμανό καλλιτέχνη , Walter Brudi . (8 χώρες , 15 γραμματόσημα).

Γενικά οι κοινές εκδόσεις γραμματοσήμων που μέχρι το 1959 ονομάζονταν Europa ,από το 1960 περιήλθαν στην ευθύνη της CEPT και σήμερα τις αποκαλούμε εκδόσεις Europa CEPT.




Τις πρώτες εκδόσεις EUROPA θα τις δεις πατώντας ΕΔΩ





Δεν υπάρχουν σχόλια: