Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ,ο προμπομπός του Καρναβαλιού με το μονόροδο

Την  ιστορία του Βαγγέλη  Διαμαντόπουλου καθώς και το φωτογραφικό υλικό μας έστειλε ο αναγνώστης του blog και καλός φίλος Βασίλης Διαμαντόπουλος στα πλαίσια της προβολής του Πατρινού καρναβαλιού ,για να θυμίσουμε στους παλιούς πως πέρα από την αγάπη του για το ποδήλατο ήταν για πολλά χρόνια ο προπομπός  στην παρέλαση του καρνάβαλου με την μονόροδα. Ίσως ήταν ο μοναδικός τότε στην Πάτρα που μπορούσε να κάνει με την μονόροδα,αργότερα εμφανίστηκε και ο φίλος του Κώστας Σταυριανός μαζί του στο καρναβάλι σε μονόροδο.Η παρουσία του στο καρναβάλι ήταν μέχρι και το 2006 πάντα στην μία ρόδα.




Ο Ευάγγελος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε το 1938 στο Ψάρι Μεγαλουπόλεως , ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας σε οικογένεια με άλλα τέσσερα αδέλφια . Από την Μεγαλόπολη στην Πάτρα ήρθε με τα πόδια σε ηλικια 14 ετων. Τον πρώτο καιρό έμεινε για λίγο στο θείο του Σπύρο και στην συνέχεια βρήκε κάποιο κατάλυμα για να μένει. Ασχολήθηκε με αρκετές εργασίες καθότι ήταν πολύ εργατικός και δραστήριος ( σερβιτόρος – πωλούσε τυρόπιτες – κουλούρια). Εργάστηκε στον Βοσινάκη όπου κατασκεύαζε τυρόπιτες και αφού έμαθε την τέχνη έκανε δικό του εργαστήριο τυροπιτών.. Αργότερα άνοιξε κατάστημα ειδών ζαχαροπλαστικής και δίπλα στην συνέχεια ποδηλατάδικο. Παράλληλα με τον αγώνα για την επιβίωση έμαθε να παίζει ακορντεόν σε κάποια περίοδο που εργαζόταν στην Παριζιάνα.

Το 1954 ασχολήθηκε με την ποδηλασία εγγραφόμενος στην ΕΑΠ. Συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες με πολλές διακρίσεις. Σημαντικότερη αυτή του Γύρου Πελοποννήσου και η συμμετοχή του στον αγώνα Αθήνα – Θεσσαλονίκη 608ΚΜ όπου τερμάτισε μεταξύ των πρώτων.
Το 1971 ενώ ακόμα συνέχισε να τρέχει με το ποδήλατο λόγω του μεγάλου πάθους που είχε γι αυτό , υπήρξε κάποια ρήξη με τους παράγοντες της ΕΑΠ. Έτσι του γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσει ένα αμιγές ποδηλατικό σωματείο. Την περίοδο αυτή στην οδό Καραϊσκάκη 162 όπου ήταν το κατάστημα του έγιναν οι ζυμώσεις για την ίδρυση του Ομίλου. με τον εξάδελφο του και σημερινό Γ. Γραμματέα του Π.Ο.Πατρών Β. Διαμαντόπουλο, ο οποίος θυμάται τις πολύωρες συζητήσεις για τις διαδικασίες που απαιτούνται για ένα νέο σωματείο, πώς θα το ονομάσουν, τι χρώματα θα έχει η φανέλα, τι σχέδιο θα έχει και ένα σωρό άλλες συζητήσεις προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά ο Π.Ο.Πατρών.
 Αφού βρήκε τα απαιτούμενα ιδρυτικά μέλη και έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες έπαιξε το ρόλο του προπονητή μέχρι το 1982, όπου τον αντικατέστησαν ο εξάδελφος του Β. Διαμαντόπουλος για λίγο και στην συνέχεια ο Ν. Αργυρόπουλος. Να σημειωθεί ότι την πρώτη κιόλας χρονιά (1972) που συμμετείχε στο Τοπικό Πρωτάθλημα η ομάδα του Π.Ο.Πατρών τα σάρωσε όλα με αντιπάλους τότε δυνατά σωματεία όπως η ΕΑΠ η ΠΓΕ και το Σκαγιοπούλειο.
Ήταν ο άνθρωπος που αγκάλιασε και βοήθησε στα πρώτα βήματα του τον Κανέλλο Κανελλόπουλο και πολλούς άλλους βέβαια αθλητές Οι υιοί του Αντώνης και ο Λευτέρης υπήρξαν συνεχιστές της παράδοσης ως αθλητές και ως προπονητές για μικρό χρονικό διάστημα στον Π.Ο.Πατρών. Ο Λευτέρης διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. του Π.Ο.Πατρών.
Την Παρασκευή 10-09-2010 η ποδηλατική οικογένεια της Πόλης μας αποχαιρέτησε για το μεγάλο ταξίδι τον εμπνευστή για την ίδρυση του Π.Ο.Πατρών το 1971 ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ.


Τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών θα βρείτε  εδώ.. http://www.popatras.gr/







Κοινοποιήστε το στο Facebook

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστούμε που μας τον θύμησες,πολύ ωραιες στιγμές,τον θυμάμαι από μικρός....

Ηλίας Σιαμέλας είπε...

"Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω". (Δώσε μου τόπο να σταθώ και την γη θα κινήσω). Αυτά τα λόγια του Αρχιμήδη ήρθαν στο μυαλό μου όταν διάβασα το κείμενο που αναφέρεται στον πολυκύμαντο βίο του άγνωστου συμπατριώτη μου Βαγγέλη Διαμαντόπουλου. Η ζωή και ο θάνατος ξαναπλάθονται πάνω και πέρα απ'τις χορδές του αγέρα. Ας είναι η μνήμη του αιώνια!
Ηλίας Σιαμέλας