Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Οι πρώτοι φάροι των Επτανήσων

Οι πρώτοι φάροι στις ελληνικές θάλασσες κατασκευάστηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος από τους Άγγλους. Αρχικά λειτουργούσαν με ελαιόλαδο, στη συνέχεια με πετρέλαιο και έπειτα με ασετιλίνη και ανήκουν στην περίοδο προ της ενώσεως των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα. Όλοι τους είναι μοναδικής αρχιτεκτονικά κατασκευής και οι περισσότεροι από αυτούς σώζονται σε πολύ κατάσταση ακόμα και σήμερα.

Ο παλαιότερος όλων είναι αυτός που βρίσκεται στη κορυφή του φρουρίου της Κέρκυρας, με το όνομα του «Σίδερο» και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1822. Δύο χρόνια αργότερα στην Κεφαλονιά κατασκευάστηκε και πάλι από τους Άγγλους ο φάρος στη νησίδα Βαρδιάνοι, στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου. Τρίτος κατά σειρά παλαιότητας είναι αυτός στη Νότια Κέρκυρα και πιο συγκεκριμένα στα ανοικτά των αλυκών Λευκίμμης. Την ίδια χρονιά (1825) κατασκευάστηκαν στους Παξούς άλλοι δύο, στην είσοδο του λιμανιού του Γαΐου και στο ακρωτήρι Λάκκα.

Οι υπόλοιποι φάροι που κατασκευάστηκαν την ίδια περίπου χρονική περίοδο στα Επτάνησα είναι στις Περιστέρες –Τινιόζο ή Καπαρέλι - απέναντι από την Κασσιώπη, στους Άγιους Θεόδωρους Κεφαλονιάς, στους Στροφάδες, στο Κρυονέρι Ζακύνθου, στον Άγιο Ανδρέα στην Ιθάκη, στο Καψάλι και Σπαθί Κυθήρων και στο φρούριο της Άγιας Μαύρας στη Λευκάδα.

Η συνέχεια   ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: