Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

Αλάτι

Το γνωστό σε όλους μας αλάτι ή αλλιώς μαγειρικό άλας αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο και είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής.
Είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας και για αυτό τον λόγο το χρησιμοποιούσαν από την αρχαία εποχή. Σε μερικές περιοχές, το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα. Έτσι, οι πλούσιοι πουλούσαν δούλους σε αντάλλαγμα με αλάτι. Σε μερικές χώρες, μάλιστα, οι κάτοικοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού.
Στο πέρασμα, λοιπόν, του χρόνου, το αλάτι διένυσε μια μακρά πορεία, όχι μόνο ως διατροφικό συστατικό, για να φτάσει σήμερα στο τραπέζι σε πιο επεξεργασμένη μορφή.
Το αλάτι, εκτός από τη νοστιμιά που δίνει στο φαγητό μας, είναι και ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία μας, αφού είναι η πιο συνηθισμένη πηγή νατρίου, ενός βασικού μεταλλικού στοιχείου, το οποίο συνεισφέρει στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος. Επίσης, βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων που επηρεάζουν τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών.
Παρ' όλα αυτά, η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης και σε εμφάνιση υπέρτασης. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ευαισθησία στο αλάτι ή το νάτριο. Περίπου το 40% των υπερτασικών ατόμων έχει ευαισθησία στο νάτριο.
Δεν υπάρχει απλός τρόπος για να καταλάβετε αν είστε ευαίσθητοι στο νάτριο, εκτός από το να περιορίσετε την κατανάλωση νατρίου και να παρατηρήσετε αν θα μειωθεί η πίεση σας.
Έχει υπολογιστεί, πάντως, ότι το 85% του αλατιού που καταναλώνουμε περιέχεται σε έτοιμα τρόφιμα, ενώ το επιτραπέζιο αλάτι αποτελεί μόνο το 15% του συνόλου του αλατιού που καταναλώνουμε.

Δεν είναι μόνο το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά που περιέχουν νάτριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και το νερό περιέχει νάτριο σε διάφορες ποσότητες. Έχει υπολογιστεί ότι το πόσιμο νερό περιέχει 1% νάτριο, ανάλογα με την ύδρευση, ενώ μόνο το αποσταγμένο νερό δεν έχει νάτριο, καθώς όλα τα ανόργανα άλατά του έχουν αφαιρεθεί.Δεν υπάρχουν σχόλια: