Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Leonardo da Vinci

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 — 2 Μαΐου 1519) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης.
Θεωρείται αρχετυπική μορφή του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής προσωπικότητα. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του βρίσκονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, υπήρξε ακόμα σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, με σημαντική συνεισφορά στην ανατομία, και την αστρονομία.
Η φήμη του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι εδραιωμένη στις πιο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Θεωρείται από όλους «οικουμενική διάνοια» – τίτλο τον οποίον απολαμβάνει μια ελάχιστη ξεχωριστή μειονότητα σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας. Γεννήθηκε στην Ιταλία, πέθανε στην Γαλλία και η κληρονομιά του είναι από όλες τις απόψεις ελληνική, αφού στήριξε όλα τα ευρήματά του στις αξίες των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων και έγινε έτσι η κυρίαρχη μορφή της Αναγέννησης.
Ωστόσο, αν ρωτήσετε έναν απλό άνθρωπο να σας πει τι συγκεκριμένο έχει επιτέλους κάνει ο Λεονάρντο η αλυσίδα των συνειρμών του, μετά τη «Μόνα Λίζα» και το «Μυστικό Δείπνο», γρήγορα θα διακοπεί. Κι όμως· εκτός από τα καθαυτό καλλιτεχνικά του δημιουργήματα, οι εφευρέσεις και το επιστημονικό έργο που μας άφησε είναι αφάνταστα πλούσιο και ποικίλο.



Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: