Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Ο πρωτος λαμπαδηδρομος των συγχρονων Ολυμπιακων αγωνων.............


Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2014, γνωστοί και ως Αγώνες της 22ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, είναι μία διεθνής αθλητική διοργάνωση προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας από 7 έως 23 Φεβρουαρίου του 2014.
Με την ευκαιρία αυτη  είναι απαραίτητο να θυμηθούμε τον πρώτο λαμπαδηδρόμο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που το 1936 πήρε την Ιερή Φλόγα πρώτος από την πρωθιέρεια, για να μεταφερθεί στο Χιτλερικό Βερολίνο... Ήταν ο αιγιώτης (με καταγωγή από τις Δάφνες) Κωνσταντίνος Κονδύλης, αθλητής που στη συνέχεια σπούδασε νομικός και εργάστηκε ως διπλωματικός υπάλληλος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η εικόνα του με τη δάδα στο χέρι, έμεινε για χρόνια αποτυπωμένη, στο πάνω μέρος των κουτιών με σπίρτα που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η θέσπιση της τελετής της αέναης φλόγας και οι λαμπαδηδρομίες, ήταν αναβίωση δρωμένων από τα αρχαία Παναθήναια, που προσαρμόστηκε στο τελετουργικό των σύγχρονων Ολυμπιάδων, σε εφαρμογή ιδέας του Γερμανού καθηγητή, Γενικού Γραμματέα και Μέλους της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Καρλ Ντιμ (Carl Diem), που την εισηγήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των 11ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Κωνσταντίνος Κονδύλης έμενε στο κέντρο της Αθήνας, ήταν γλωσσομαθής και πανέμορφος στην όψη, ακόμα και όταν πια είχαν περάσει τα χρόνια. Έμεινε ανύπαντρος και σαν ηλικιωμένος απέφευγε να ποζάρει για φωτογραφίες, ακόμα και με συγγενείς του, επειδή δεν ήθελε να πιστέψει ότι επήλθε το γήρας. Έφυγε από τη ζωή τελείως μόνος, στο σπίτι του και η τραγική είδηση έγινε γνωστή, όταν ανακαλύφθηκε από τους γείτονες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: