Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Νίκος Μπαρμπούτης ....συλλέκτης και καραγκιοζοπαίχτης

Ο Νίκος Μπαρμπούτης γεννήθηκε το 1990 στο Κερατσίνι. Η πρώτη του γνωριμία με τον ξυπόλυτο λαϊκό θυμόσοφο , τον Καραγκιόζη έγινε σε ηλικία 4 χρονών σε κάποια παράσταση του καραγκιοζοπαίχτη Πάνου Καπετανίδη στην πλατεία Ευγένειας στο Κερατσίνι. Από τότε μέχρι σήμερα το μικρόβιο της πολυδιάστατης τέχνης των σκιών εισχώρησε μέσα του και δεν τον εγκατέλειψε στιγμή !! Από 5 κιόλας χρόνων στήνει το πρώτο του ''λευκό σεντονάκι'' στην αυλή του σπιτιού του και συνεχίζει να παίζει μεγαλώνοντας και για τα επόμενα χρόνια.
Οι πρωτες του φιγούρες προέρχονταν από χαρτοκοπτικές της Αγκυρας και από την χαρτοκοπτική με τις βασικές φιγούρες και μπερντέ του Ευγένιου Σπαθάρη.
Σε ηλικία 12 χρόνων μετά από παρακολούθηση εκατοντάδων παραστάσεων από καταξιωμένους μάστορες της τέχνης, όπως ο Βάγγος Κορφιάτης στο θεατράκι του στα Βοτσαλάκια στην Καστέλα του Πειραιά, ο Ευγένιος Σπαθάρης στο Μαρούσι, και κυρίως ο προέδρος του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών Πάνος Καπετανίδης στο Κερατσίνι και αποκτώντας μια μικρή σχετικά πείρα στις μιμήσεις των φωνών των ηρώων και των σεναρίων, στήνει τον πρώτο του ερασιτεχνικό μπερντέ στο δημοτικό σχολειό που φοιτούσε με τα έργα ''Τα Αινίγματα της Βεζυροπούλας'' και ''Η Κολοκυθιά''. ΄Εκτοτε συνεχίζει να διοργανώνει παραστάσεις κυριευμένος από το μεράκι για την τέχνη, στην αυλή του σπιτιού του σε φίλους και συγγενείς με φιγούρες, ρεκλάμες και εργαλεία που ζωγράφιζει και κατασκεύαζει ο ίδιος αυτοδίδακτα.
Μεγαλώνοντας βοηθάει και συνεργάζεται περιστασιακά σε παραστάσεις με αρκετούς νέους καλλιτέχνες του χώρου, μαθαίνοντας τη σωστή δεξιοτεχνία και την κίνηση της φιγούρας καθώς και τα ''μυστικά'' της τέχνης.
Ταυτόχρονα παρακολουθεί σεμινάρια κατασκευής φιγούρας από πλαστικό pvc και πολυπροπυλένιο αλλα και σκαλιστής φιγούρας από χαρτόνι στο Μουσείο ΄΄Χαρίδημος΄΄ στο Θησείο υπο την καθοδήγηση του Σωτήρη Χαρίδημου. Την ίδια εποχή συγγραφει το πρωτότυπο σενάριο με τίτλο ΄΄Ο Καραγκιόζης Σχολικός Φύλακας’’ μια κωμωδία βασισμένη στην επικαιρότητα με έντονη πλοκή και 2 αλλαγές σκηνικών στο πανί.
Τα τελευταία χρόνια δίνει παραστάσεις του, αφιλοκερδώς από την αγάπη του για την τέχνη στο Δήμο Βιλίων και Μάνδρας, καθώς συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία για συνεχόμενες χρονιές, στο ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ προς τιμήν της καλλιτέχνιδας ηθοποιού Έλλης Λαμπέτη, στα ΄΄Λαμπέτεια΄΄ στο Δήμο Μάνδρας που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο. Επίσης διαθέτει συλλογή από φιγούρες Καλλιτεχνών κατασκευασμένες από ζελατίνα και από δέρμα, αλλα και λαϊκών ζωγράφων του Καραγκιόζη, καθώς και cd, dvd, βιντεοκασέτες, βιβλία και οτιδήποτε έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο σχετικό με την τέχνη του Θεάτρου Σκιών.
Bιντεοσκοπεί και ηχογραφεί παραστάσεις του, αλλα και άλλων νέων και παλαιών καραγκιοζοπαιχτών και του αρέσει να ερευνά το αντικείμενο με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό αρχείο με παραστάσεις, άρθρα, φωτογραφίες, τραγούδια και ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα. Αγαπημένα του έργα από το παραδοσιακό ρεπερτόριο του Θεάτρου Σκιών είναι κατά κύριο λόγο τα ηρωικά ληστρικά κυρίως απ’ την επανάσταση του 21 όπως: Ο Καπετάν Γκρης το ομώνυμο έργο του Μίμαρου, Τα Βασανιστήρια του ήρωα Κατσαντώνη, Η Ορφανή της Χίου, Η σούβλιση του Αθανασίου Διάκου, Οι Χατζηλιάδες κ.α. Τέλος είναι μέλος του πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών και θεωρείται της σχολής του Πειραιώτικου Καραγκιόζη στον τρόπο ερμηνείας και παιξίματος.

Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: