Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Δέκα χρόνια με το ευρώ

Οι πολίτες και οι κάτοικοι της ευρωζώνης διάλεξαν το σχέδιο που κέρδισε τον διαγωνισμό για το νέο κέρμα ευρώ που θα εκδοθεί τον επόμενο Ιανουάριο για τον εορτασμό της δεκαετούς επετείου κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε ευρώ. Σχεδόν 35 000 άτομα ψήφισαν σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, επιλέγοντας μεταξύ πέντε σχεδίων τα οποία ανέδειξε κριτική επιτροπή από επαγγελματίες στη συνέχεια του διαγωνισμού σχεδίου που είχε προκηρυχθεί μεταξύ των πολιτών από ολόκληρη την ευρωζώνη. Το νέο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ θα εκδοθεί από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν περίπου 90 εκατομμύρια τέτοια κέρματα.
Το σχέδιο που βραβεύτηκε συμβολίζει τον τρόπο κατά τον οποίο το ευρώ έχει καταστεί ένας αληθώς παγκόσμιος παίκτης κατά την τελευταία 10ετία, και τη σημασία του για τις ζωές των κοινών ανθρώπων (που αναπαριστώνται από τον κόσμο στο σχέδιο), το εμπόριο (πλοίο), τη βιομηχανία (εργοστάσιο) και την ενέργεια (αιολικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής).
Πολίτες από κάθε χώρα της ευρωζώνης προσκλήθηκαν να υποβάλουν σχέδια μέσω ειδικού ιστοτόπου στο διάστημα τριών εβδομάδων τον Μάιο. Μια κριτική επιτροπή από επαγγελματίες επέλεξε 5 μεταξύ των 800 σχεδίων που υποβλήθηκαν.
Τα πέντε αυτά σχέδια ετέθησαν σε δημόσια διαδικτυακή ψηφοφορία από τους πολίτες και τους κατοίκους της ευρωζώνης στο διάστημα μεταξύ 6 και 24 Ιουνίου. Ψήφισαν σχεδόν 35 000 άτομα. Το σχέδιο που ανεδείχθη νικητής έλαβε ποσοστό 34% των ψήφων.
Ο δημιουργός του σχεδίου που κέρδισε τον διαγωνισμό είναι ο κ. Helmut Andexlinger, επαγγελματίας γραφίστας, που εργάζεται στο αυστριακό Νομισματοκοπείο.
Ο νικητής της ψηφοφορίας είναι ο κ. Raphael Cretinon από τη Γαλλία.
Πρόκειται για την τρίτη φορά που όλες οι χώρες της ευρωζώνης εκδίδουν κέρμα ευρώ με κοινό σχέδιο στην εθνική πλευρά. Το πρώτο ήταν το αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ που εκδόθηκε το 2007 για να εορταστεί η 50ή επέτειος υπογραφής της συνθήκης της Ρώμης, και το δεύτερο ήταν το 2009 κατά την επέτειο των 10 ετών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της δημιουργίας του ευρώ ως λογιστικού χρήματος.
Τα αναμνηστικά κέρματα έχουν πάντοτε αξία 2 ευρώ και τίθενται σε κυκλοφορία σε ολόκληρη την ευρωζώνη, συχνά δε είναι αντικείμενο ζωηρού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από τους συλλέκτες κερμάτων.
Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: