Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

H Ιστορία των Ιαπωνικών Γραμματοσήμων

Η ιδέα του γραμματοσήμου σαν είδος προπληρωμένου ταχυδρομικού τέλους γεννήθηκε το 1836 στην Αγγλία, όταν Ο Rowland Hill, γενικός διευθυντής των Αγγλικών Ταχυδρομείων, ταξιδεύει στην Ιρλανδία και καταλύει σε κάποιο πανδοχείο. Στο πανδοχείο φτάνει ένας ταχυδρόμος φέρνοντας μια επιστολή στην κόρη του πανδοχέα η οποία προερχόταν από το μνηστήρα της. Εκείνη αφού πήρε στα χέρια της την επιστολή, τής έριξε μια ματιά και κατόπιν την επέστρεψε στον ταχυδρόμο λέγοντας ότι δεν είχε να πληρώσει το ποσό των ταχυδρομικών εξόδων. Ο Rowland Hill που είδε την σκηνή προθυμοποιήθηκε και πλήρωσε την επιστολή. Μόλις όμως έφυγε ο ταχυδρόμος, η κοπέλα του είπε πως αδίκως πλήρωσε για την επιστολή γιατί εκείνη πήρε το μήνυμα του μνηστήρα της από τα συνθηματικά σημάδια που είχε βάλει εκείνος πάνω στον φάκελο. Το περιστατικό αυτό ενέπνευσε τον Rowland Hill να προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας του μία νέα διαδικασία προπληρωμής.
Η πρόταση αυτή έλεγε πως το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την χρήση ενός κομματιού χαρτιού τέτοιου ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί επάνω σ΄ αυτό η ταχυδρομική σφραγίδα. Η πρόταση του έγινε δεκτή και το 1840 εκτυπώνονται και κυκλοφορούν στην Αγγλία τα πρώτα γραμματόσημα στον κόσμο που απεικονίζουν την βασίλισσα Βικτώρια, διάσημα σήμερα με το όνομα Penny Black.
Τριάντα ένα χρόνια αργότερα από την κυκλοφορία του πρώτου αγγλικού γραμματοσήμου, δημιουργείται το σύγχρονο Ιαπωνικό Ταχυδρομείο από τον Hisoka Maejima σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα.
Την ημέρα όπου ο Hisoka Maejima ορίζεται σαν επόπτης των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών εκπληρώνεται ένα από τα όνειρά του. Το βασικό σύστημα του Hisoka Maejima βασίστηκε σ΄αυτό του Hill δηλαδή της προπληρωμής των ταχυδρομικών τελών με την έννοια του γραμματοσήμου. Χωρίς γραμματόσημα δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ταχυδρομικό σύστημα που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απ΄οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή.
Αν και μετά την βιομηχανική επανάσταση ο κόσμος χρειαζόταν να επικοινωνεί όλο και περισσότερο, το ταχυδρομικό κόστος για ένα γράμμα ήταν ίσο με το ημερομίσθιο ενός εργάτη. Αυτό το τόσο ακριβό σύστημα εμπόδιζε την πλειοψηφία του κόσμου να το χρησιμοποιηθεί.
Ο Hill πρότεινε ένα κολλώδες γραμματόσημο, αναδιαμορφώνοντας ένα σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τις προνομιούχες τάξεις αλλά από την πλειοψηφία του κόσμου. Πίστευε επίσης στην εισαγωγή ενός γραμματοσήμου που θα έφερε ένα βασικό ταχυδρομικό τέλος μίας πέννας στην Αγγλία, αδιαφορώντας για την απόσταση.


Η συνέχεια στο http://www.greece-japan.com/jpstamps.htm

Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: