Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ο Δραπέτης

Η ταινία αυτη εχει σαν κύριο θέμα της την ζωή ενος  καραγκιοζοπαίκτη
Μια ταινία του 1991 διάρκειας 130 λεπτών του Λευτέρη Ξανθόπουλου και του  Ελλην.Κέντρου Κιν/φου και ΕΤ1.
Σενάριο Λευτέρη Καπώνη
Σκηνοθεσία Λευτέρης Ξανθόπουλος
Μουσική Νίκος Κυπουργός
Σύμβουλος καραγκιοζοπαίκτης  ο μεγάλος ΒΑΓΓΟΣ.
Πρωταγωνιστούν  οι Κώστας Καζάκος,Στράτος Τζώρτζογλου,Δωρα Μασκλαβάνου,Βλάσης Μπονάτσος,Γιώργος Νινιός,Αθηνόδωρος Προύσσαλης  και πολλοί άλλοι.


Αθήνα, δεκαετία του '50. Ο Αντώνης Μπάρκας (Κώστας Καζάκος), σπουδαίος καραγκιοζοπαίχτης της εποχής του, βλέπει την τέχνη του να σβήνει. Το κοινό του παραδοσιακού θεάτρου σκιών εγκαταλείπει το θέαμα με το οποίο διασκέδαζε για έναν περίπου αιώνα, και ακολουθεί τον κινηματογράφο, που εξαπλώνεται με ταχύτητα στις πόλεις και την επαρχία. Στην αγωνιώδη του προσπάθεια να σταματήσει το χρόνο, που τρέχει πιο γρήγορα απ'αυτόν και τις χάρτινες φιγούρες του, ο Μπάρκας έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον του - τη μικρότερη αδελφή του, το βοηθό του. Ένα μικρό αγόρι καταγράφει με τα αθώα, αδηφάγα μάτια του την πτώση (ή μήπως, άνοδο;) αυτού του ασυμβίβαστου ρομαντικού ως το θάνατό του.
Ο καραγκιοζοπαίχτης πεθαίνει .
Χάνεται μαζί με το θέατρο σκιών που υπηρέτησε τόσο πιστά και τόσο καλά.
Ο θάνατος του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο σκηνοθέτης διαλέγει να μιλήσει για τις δικές του μνήμες, τις δικές του αγωνίες, τη δική του πάλη με την τέχνη των εικόνων. Αναπαράσταση μιας ρευστής, μεταβατικής εποχής, που θυμίζει αρκετά το σήμερα - τη μάχη του κινηματογράφου με την πανταχού παρούσα τηλεόραση.
Κοινοποιήστε το στο Facebook

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτη η ταινια ειναι εξαφανισμενη απο παντου.. Τη βρηκα μονο στο ebay σε πανάκριβη τιμη.. και μετα σου λεει γιατι δε παμε καλα.. χαχαχα!! Ο,τι να'ναι!