Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Χρήστος Καλπουζάνης ,καραγκιοζοπαίκτης

Ο Χρήστος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 24 Ιουνίου 1986.
Οι παραστάσεις του Ευγένιου Σπαθάρη στην τηλεόραση του έδωσαν τα πρώτα ερεθίσματα για να ασχοληθεί με το Θέατρο Σκιών.Γνώρισε σε πολύ μικρή ηλικία τον αείμνηστο  καραγκιοζοπαίχτη  Ανέστη Βακάλογλου ,γνωστό σαν Ορέστη , ο οποίος του γνώρισε την τεχνική της ερμηνείας, αλλά και της κατασκευής φιγούρων και σκηνικών στο μικρο εργαστήρι που διατηρούσε στα Προσφυγικά και που ο Χρήστος περνούσε ατελείωτες ώρες  μαζί του . Επίσης «έκλεψε» μυστικά από παραστάσεις του Γιάνναρου και του Μακρή που είναι οι άμεσοι συνεχιστές του Ορέστη στην Πάτρα.
Από πολύ μικρός άρχισε τις  παραστάσεις στη γειτονιά του και συμμετείχε στις παραστάσεις του Δημοτικού του Σχολείου που ο ίδιος οργάνωνε.
Συμμετείχε με επιτυχία στις εκδηλώσεις της ΔΕΠΑΠ στην Πάτρα το 1998, 1999, 2000, το 2002 στο «1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών», το 2004 στους «2ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών» και το 2006 στους «3ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών»., όπου απέσπασε το Βραβείο Κίνησης Φιγούρας.
Το 2008 συμμετείχε στους 4ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών όπου απέσπασε με την παράσταση του «Ο τρομερός ξιφομάχος και ο Καπετάν Κίσσας» το βραβείο καλύτερης παράστασης.
Από το 2008 επίσης ξεκίνησε τις παραστάσεις  στο θερινό θεατράκι του Εκπολιτιστικού  Συλλόγου Ιτεών, σκορπώντας άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους  όλο το καλοκαίρι, με μεγάλη επιτυχία.
Το 2009 συμμετείχε στο χειμερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΤΕLE TIME ,περιφερειακού καναλιού με μεγάλη ακροαματικότητα ,με 2 εκπομπές για τον καραγκιόζη όπου απέσπασε πολύ καλές κριτικές.
Τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρόλο στην πορεία του έχουν παίξει οι καραγκιοζοπαίχτες Φώτης ,γιος, και Χρήστος  Πλέσσας ,εγγονός ,του αείμνηστου μεγάλου καραγκιοζοπαίχτη Αντώναρου.
Δίνει παραστάσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους και σχολεία της περιοχής καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Ο  Χρήστος διαθέτει μια πλούσια συλλογή από φιγούρες του μέντορα του Ορέστη και άλλων αξιόλογων καλλιτεχνών ,καθώς και δικές του φιγούρες που ζωγραφίζει με πολύ μεράκι.
Το 2010 δημιουργήθηκε με την προτροπή του και η ρεμπέτικη ορχήστρα ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ που συνοδεύουν τον ξυπόλυτο ήρωα στο μαγικό του κόσμο  ,στην κιθάρα-τραγούδι ο εξαιρετικός Τάσος Πουλής και στο μπουζούκι-ούτι ο βιρτουόζος Κώστας Ματθαίου.
Οι παραστάσεις του με την συνοδεία ζωντανής μουσικής ξεσηκώνουν  μικρούς και μεγάλους θεατές
μετατρέποντας την παράσταση σε λαϊκό γλέντι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπαραστάτες του Χρήστου είναι οι γονείς και τα αδέλφια του που τον στηρίζουν  πάντα στις επιλογές του ,και δεν ξεχνά ποτέ να τους ευχαριστεί ακόμα και μέσα από τις παραστάσεις του.

Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: