Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Κωνσταντίνος Βαμβακάρης,καραγκιοζοπαίχτης ετών 14

Ο Κωνσταντίνος Βαμβακάρης γεννήθηκε το 1997, στο Μαρούσι Αττικής. Σε ηλικία τριών (3) ετών παρακολουθεί για πρώτη φορά μια παράσταση Θεάτρου Σκιών στο χωριό της μητέρας του, στη Δρυμαία Φθιώτιδας, από τον καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Χατζάκη. Το έργο που παρακολούθησε ήταν « Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», και εντυπωσιάστηκε τόσο που δεν ήθελε να φύγει ακόμα και μετά το τέλος της παράστασης. Έτσι ,λοιπόν, με τη συνοδεία της μητέρας του πήγε και γνώρισε τον Καραγκιοζοπαίχτη.
Ωστόσο, το δάσκαλό του, Αργύρη Αθανασίου, τον γνώρισε αργότερα, όταν παρακολούθησε σε έναν κινηματογράφο της Γλυφάδας, μια παράστασή του. Σε ηλικία πέντε (5) ετών είναι πλέον μαθητής στο Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών των αδελφών Αθανασίου. Εκεί μαθαίνει σταδιακά από επαγγελματίες καραγκιοζοπαίχτες να κατασκευάζει τις δικές του φιγούρες. Επί σειρά ετών παρακολούθησε δεκάδες παραστάσεις Καραγκιόζη από τους αδελφούς Αθανασίου και το Μάνθο Αθηναίο. Κοντά σε αυτούς τους έμπειρους Καραγκιοζοπαίχτες μαθαίνει πώς να μιμείται τις διαφορετικές φωνές των ηρώων του Θεάτρου Σκιών.
Από πολύ μικρός έπαιζε με τις απλές του φιγούρες πίσω από ένα πανί στο σαλόνι του σπιτιού του, ώσπου απέκτησε το δικό του μπερντέ, ενώ κάθε χρόνο στα γενέθλια του παρουσίαζε στους φίλους του μια μικρή παράσταση. Επιπλέον είχε την τη χαρά να γνωρίσει από κοντά το μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιο Σπαθάρη λίγες ημέρες πριν το θάνατό του.
Στις 8 Μαΐου του 2009 και σε ηλικία 12 ετών παρουσιάζει την πρώτη του παράσταση με τίτλο ¨ Ο Καραγκιόζης γεωπόνος και ο Κολλητήρης βιολόγος¨ στο πλαίσιο του 5ου Πολιτιστικού Διημέρου του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, όπου φοιτά. Κατόπιν προσκαλείται να παίξει την ίδια παράσταση στους συμμαθητές του, από τη Διεύθυνση του Δημοτικού του, Άγιος Διονύσιος.
Την επόμενη χρονιά αναβαθμίζει τον φορητό μπερντέ του με δεύτερο πανί για τις ανάγκες της παράστασης ¨Ο Καραγκιόζης στο Βυθό¨ την οποία παίζει για πρώτη φορά στο Δημοτικό του σχολείου του, για τους μαθητές της 5ης και 6ης Δημοτικού. Την ίδια παράσταση παίζει και στον παιδικό σταθμό Αερόστατο. Τον Αύγουστο του 2010 λαμβάνει μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμφίκλειας με τις δύο παραστάσεις του.
Το καλοκαίρι του 2011 προσκαλείται να παίξει στο κέντρο νεότητας του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας Παλαιού Φαλήρου. Την ίδια μέρα μετά την παράσταση διδάσκει κατασκευή φιγούρας Καραγκιόζη στους μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας. Ακόμη παρουσιάζει το έργο ¨Ο Καραγκιόζης στο Βυθό¨ στο Παιδικό Εργαστήρι «Τα Στρουμφάκια».
Μεγάλη ευκαιρία στην ζωή του ήταν η συμμετοχή του στην Τελετή Λήξης των παγκοσμίων αγώνων Special Olympics Hellas στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 4 Ιουλίου 2011 , όπου μαζί με τον καραγκιοζοπαίχτη Κωνσταντίνου Κουτσουμπλή και άλλους καραγκιοζοπαίχτες παρουσίασε ένα δρώμενο με θέμα τον Καραγκιόζη.
Το ίδιο καλοκαίρι παίζει την παράσταση ¨ Ο Καραγκιόζης γεωπόνος¨ στον παιδικό σταθμό « Το Αερόστατο». Έπειτα συνεργάζεται με την παιδική κατασκήνωση του ΤΥΠΕΤ στον Διόνυσο και παρουσιάζει μια παράσταση του στους κατασκηνωτές, ενώ συμμετέχει ενεργά στην Τελετή Λήξης της Β’ Κατασκηνωτικής Περιόδου με ένα κατασκηνωτικό σκετς.
Τον Αύγουστο του 2011 και σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Δρυμαιωτών παρουσιάζει στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Δρυμαίας την παράστασή του « Ο Καραγκιόζης στο Βυθό ». Ταυτόχρονα οργανώνει έκθεση παραδοσιακής χειροποίητης φιγούρας Καραγκιόζη εντός του χώρου του Δημοτικού Σχολείου όπου εκθέτει 85 φιγούρες.
Τέλος στις 11 Σεπτεμβρίου 2011 παρουσιάζει την παράσταση του « Ο Καραγκιόζης στο Βυθό » στο ξενοδοχείο Athens Classical Imperial στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών ( Ε.Π.Α ) για τα παιδιά των πολυτέκνων που εκείνη τη χρονιά θα πήγαιναν στην Α’ Δημοτικού.
Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: