Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΕΚ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ... Ένας σύλλογος, μια κίνηση μιας παρέας προσφύγων της Πόλης, μόλις δύο χρόνια μετά τον Μεγάλο Διωγμό του 1922. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός πυρήνα πολιτισμού, ενός φορέα που θα απαλύνει τις πίκρες, θα ενώσει τα όνειρά τους και θα τους δώσει πίσω τη χαμένη τους περηφάνια, προέβαλλε αφάνταστα μεγαλύτερη από την ανάγκη της καθημερινής επιβίωσης.
Έτσι λοιπόν, το 1924, δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο με την ονομασία ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. Η ΑΕΚ ήταν πια πραγματικότητα…
Τα χρόνια πέρασαν και ο σύλλογος αυτός άρχισε να μεγαλώνει, πέρα ίσως και από τις προσδοκίες των ιδρυτών του. Οι μεγάλες ομάδες που ανέδειξε η κιτρινόμαυρη Βασίλισσά μας και οι συνεχείς διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε συνδυασμό με το βάρος της Ιδέας που εκπροσωπούσε, άρχισαν να φέρνουν πλήθος κόσμου στις τάξεις της. Ένας σύλλογος που αρχικά αφορούσε μόνο τους Κωνσταντινουπολίτες, έγινε με το πέρασμα των χρόνων ένας από τους βασικότερους αθλητικούς φορείς για όλους τους πρόσφυγες σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, η δυναμική του υπήρξε το ίδιο εντυπωσιακή και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και η ΑΕΚ δεν άργησε να αποτελέσει μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας.
Η ΑΕΚ σαν ποδοσφαιρικό σωματείο, αποτελεί ένα διαχρονικό διεκδικητή τίτλων και διακρίσεων. Στο ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει 27 εθνικούς τίτλους (11 Πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ), ενώ ανελλιπώς εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η μοναδική που έχει βρεθεί στα προημιτελικά τόσο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όσο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά και του πάλαι ποτέ Κυπελλούχων. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1976-77.

Επιτυχίες, βέβαια, η ΑΕΚ έχει να επιδείξει και σε άλλα αθλήματα, με σημαντικότερη την αξέχαστη κατάκτηση από την ομάδα μπάσκετ του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968 σε ένα κατάμεστο Καλλιμάρμαρο. Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος σε αμιγώς ελληνικά χέρια.
Η ΑΕΚ δεν είναι απλά ένας ακόμα αθλητικός σύλλογος. Είναι ιδέα. Πρεσβεύει αξίες και προάγει τον πολιτισμό εντός και εκτός γηπέδων. Η ΑΕΚ εκπροσωπεί την προσφυγιά, τις χαμένες πατρίδες, την περηφάνια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η ΑΕΚ υπερηφανεύεται για τις καταβολές της, τις τιμά και τις μεταφέρει παντού μέσω του εμπνευσμένου από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία εμβλήματός της, τον Δικέφαλο Αετό.
Η ΑΕΚ, σε όλα αυτά τα χρόνια ιστορίας της, πορεύεται και ορίζεται αυθύπαρκτα. Οι αξίες της ομάδας, ίσως ακόμα και το ίδιο το μέγεθος της γεννεσιουργού της αιτίας, της εθνικής καταστροφής του 1922, να υπήρξε τόσο καταλυτικό, που να της έδωσε την ευκαιρία να δει πάνω από εχθρούς και άσκοπες αντιπαλότητες.
Διαχρονικός σκοπός της να συγκεντρώνει στις τάξεις της όσους πιστεύουν στο καλύτερο, όσους θεωρούν ως ανώτερη αξία του αθλητισμού και της ζωής τη νίκη απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, με μοναδικό στόχο τη διαρκή πρόοδο και εξέλιξη.
Η ΑΕΚ υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί αυτές τις αξίες. Είναι καθήκον όλων μας και είναι ο δρόμος που μας δείχνει εδώ και περίπου έναν αιώνα. Και όπως φαίνεται, τον δρόμο αυτό θα συνεχίσουν να ακολουθούν όλο και περισσότεροι, με οδηγό το εμπνευσμένο από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία έμβλημά της, τον Δικέφαλο Αετό, να ατενίζει περήφανα σε Ανατολή και Δύση και φυσικά μέσω των χρωμάτων της… του κίτρινου και του μαύρου.
Απο το www.aekfc.gr


Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: