Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Κυπριακά Γραμματόσημα


Η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει εκτός από μια πλούσια ιστορία που αρχίζει από την 9η χιλιετηρίδα π.χ. και μια πολύ ενδιαφέρουσα ταχυδρομική ιστορία που αρχίζει από το 15ο αιώνα όταν οι Ενετοί οργάνωσαν και διατήρησαν κανονικές ταχυδρομικές επικοινωνίες προς και από την Κύπρο .Διασώζονται επιστολές που στάληκαν από εμπόρους , από ιππότες του Τάγματος των Ναϊτών καθώς και πρεσβείες από την Κύπρο από το 1847 και ύστερα.
Μετά το 1845 το αυστριακό ταχυδρομείο μεταχειρίζεται 2 ταχυδρομικές σφραγίδες στη Λάρνακα για σφράγιση επιστολών που έφευγαν από την Κύπρο χωρίς γραμματόσημα.Επίσης χρησιμοποιήθηκε κόμη μια σφραγίδα για Ταχυδρομικούς σκοπούς από τους Λόϋντ.
Φαίνεται ότι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στο νησί άνοιξε ένα Τουρκικό γραφείο στα 1871 που έκλεισε το 1878, όταν η Κύπρος περιήλθε στα χέρια των Άγγλων που πρώτοι οργάνωσαν επίσημα την ταχυδρομική υπηρεσία του νησιού
Οι Άγγλοι άνοιξαν στις έξι πόλεις της Κύπρου ταχυδρομικά γραφεία που εφοδιάστηκαν με ταχυδομικές σφραγίδες.Οι σφραγίδες αυτές ήταν κυκλικές με ημερομηνία και παράλληλα, τα γραμματόσημα πάνω στις επιστολές ακυρώνονταν με άλλη ωοειδή σφραγίδα που έφερε διακριτικό αριθμό για κάθε πόλη.
Τα πρώτα αποκλειστικά Κυπριακά γραμματόσημα κυκλοφόρησαν στην Κύπρο, την 1η Απριλίου, 1880,με την επισήμανση "CYPRUS". Η σειρά αποτελείτο από 6 Αγγλικά γραμματόσημα και απεικόνιζαν τη βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας.
Την 1η Ιουλίου, 1881 τέθηκαν στην κυκλοφορία αποκλειστικά κυπριακά γραμματόσημα με την ίδια απεικόνιση με τυπωμένη αυτή τη φορά τη λέξη "CYPRUS".
Το 1928 τέθηκε σε κυκλοφορία πανηγυρική σειρά από 10 γραμματόσημα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη Βρετανική διακυβέρνηση της Κύπρου. Για τα γραμματόσημα αυτά ο τότε Κυβερνήτης της Κύπρου Λόρδος Winster είπε ότι ήταν τα καλύτερα γραμματόσημα που είχαν εκδοθεί ποτέ από αποικία.


Στις 16 Αυγούστου, 1960 με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος κυκλοφόρησε αναμνηστική σειρά 3 γραμματοσήμων και από τότε εκδίδονται συστηματικά, σε περιορισμένο αριθμό, αναμνηστικές και οριστικές σειρές γραμματοσήμων κάθε χρόνο με σκοπό την προβολή του τόπου διεθνώς.

Για Κυπριακά γραμματόσημα  πατήστε    http://www.eliastamps.com/


Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: