Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Black penny.....το πρώτο γραμματόσημο

Η Μαύρη πένα ήταν πρώτο στον κόσμο  γραμματόσημο που χρησιμοποιήθηκε  σε ένα δημόσιο ταχυδρομικό σύστημα. Εκδόθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας την 1η Μαΐου 1840, για επίσημη χρήση από τις 6 Μαΐου του ίδιου έτους.
Όλα τα ταχυδρομικά γραφεία στο Λονδίνο είχαν λάβει τα παραπάνω γραμματόσημα , αλλά και  σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο , θα συνέχιζαν όμως  να δέχονται πληρωμές σε μετρητά για τα ταχυδρομικά τέλη μόνο για ένα διάστημα.
Η ιδέα ενός γραμματοσήμου για να αποδεικνύει την πληρωμή των ταχυδρομικών τελών ήταν έμπνευση  του Sir Rowland Hill  το 1837 μεταξύ των προτάσεων του για τη μεταρρύθμιση του βρετανικού ταχυδρομικού συστήματος ,μέχρι τότε τα τέλη πληρωνόντουσαν από τον παραλήπτη.
Το σχέδιο έγινε από τον καλλιτέχνη  William Mulready και το γραμματόσημο  φέρει την απεικόνιση του προφίλ της βασίλισσας  Victoria .

 Όλα τα βρετανικά γραμματόσημα φέρουν ακόμα και σήμερα μια εικόνα ή σιλουέτα της βασίλισσας κάπου μέσα στο σχεδιασμό, και είναι τα μόνα γραμματόσημα του κόσμου που δεν έχουν  όνομα της χώρας καταγωγής τους, αφήνοντας  την εικόνα  να συμβολίζει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν και η 6 Μαΐου ήταν η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας , υπάρχουν ταχυδρομικές σφραγίδες  2 Μαΐου, λόγω του ότι οι ταχυδρομικοί πωλούσαν τα γραμματόσημα σχεδόν από την πρώτη ήμερα , την 1η Μαΐου. Ένα μόνο γνωστό κομμάτι είναι σφραγισμένο με ημερομηνία 1η Μαΐου 1840.


Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: