
Η Πάτρα , η τρίτη μεγαλύτερη πόλη και το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας , είναι η πιο γνωστή ελληνική πόλη για την παραγωγή λουκουμιού.
Η τέχνη του λουκουμιού χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής λουκουμιών ήταν των αδελφών Άγγελου και Χαράλαμπου
Αγγελόπουλου το 1917 περίπου.
Η εταιρεία υπήρχε μέχρι τις αρχές του 1990, όταν κλείσανε την επιχείρηση λόγω γήρατος , καθώς δεν υπήρχαν διάδοχοι,και έτσι ένας αιώνας μακρά παράδοση έλαβε τέλος.
Στο εργοστάσιο αυτό έμαθαν την τέχνη σχεδόν όλοι οι μετέπειτα παραγωγοί λουκουμιών της πόλης όπως ο Μανούσος ,ο Κούλος ,ο Σκιαδαρέσης κλπ.
Τα παραδοσιακά Πατρινά Λουκούμια είναι σε τρία χρώματα και γεύσεις:κόκκινο με γεύση τριαντάφυλλο , λευκό με γεύση μαστίχα , και το πράσινο με γεύση περγαμόντο.Η λουκουμόσκονη είναι τριμμένη ζάχαρη που περιέχει αρκετή ποσότητα αλεύρου. Τα λουκούμια για να μην κολλούν μεταξύ τους, πασπαλίζονται με αυτή την σκόνη.

Ο Βασίλης Μανούσος ήταν ο πρώτος που διέθεσε το λουκούμι σε κομματάκια ,μπουκιές, κάνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Κοινοποιήστε το στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου