Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Λουκούμι Πατρινό

Το Λουκούμι  ειναι  τουρκική λέξη , ένα ανατολίτικο γλύκισμα με βάση την ζάχαρη.

Η  Πάτρα , η τρίτη μεγαλύτερη πόλη και το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας , είναι η πιο γνωστή ελληνική πόλη για την παραγωγή λουκουμιού.
Η τέχνη του λουκουμιού χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής λουκουμιών ήταν των αδελφών Άγγελου και Χαράλαμπου
Αγγελόπουλου το 1917 περίπου.
Η εταιρεία υπήρχε μέχρι τις αρχές του 1990, όταν κλείσανε  την επιχείρηση λόγω γήρατος , καθώς δεν υπήρχαν διάδοχοι,και έτσι  ένας αιώνας  μακρά παράδοση έλαβε τέλος.
Στο εργοστάσιο αυτό έμαθαν την τέχνη σχεδόν όλοι οι μετέπειτα παραγωγοί λουκουμιών της πόλης όπως ο Μανούσος ,ο Κούλος ,ο Σκιαδαρέσης κλπ.
Τα παραδοσιακά Πατρινά Λουκούμια είναι σε τρία χρώματα και γεύσεις:κόκκινο με γεύση τριαντάφυλλο , λευκό με γεύση μαστίχα , και το πράσινο με γεύση περγαμόντο.Η λουκουμόσκονη είναι τριμμένη ζάχαρη που περιέχει αρκετή ποσότητα αλεύρου. Τα λουκούμια για να μην κολλούν μεταξύ τους, πασπαλίζονται με αυτή την σκόνη.
Αστειευόμενοι στην Πάτρα  έλεγαν για κάποιον πατρινό που έλεγε βλακείες να τον σκοτώσουν στην λουκουμόσκονη. . Το λουκούμι, για πολλά χρόνια, στα καφενεία αποτελούσε ο καλύτερο κέρασμα και το πιο γλυκό έπαθλο του νικητή στην κολιτσίνα. Μετά τις παρελάσεις, μοίραζαν λουκούμια στους μαθητές. Το λουκούμι, στις μέρες μας σπανίζει  να είναι είδος κεράσματος.
Ο Βασίλης Μανούσος ήταν ο πρώτος που διέθεσε το λουκούμι σε κομματάκια ,μπουκιές, κάνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.


Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: