Όλη η πόλη γιορτάζει..." λέει ένα τοπικό καρναβαλικό τραγούδι. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Κάθε γειτονιά, στα πεζοδρόμια, στις γωνίες, στα σχολεία, στις δημόσιες κι ιδιωτικές υπηρεσίες ΠΑΝΤΟΥ τσικνίζουν!
Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο χρώμα στην Πάτρα εξαιτίας και της επιρροής του καρναβαλιού. Την ημέρα αυτή εκατοντάδες Πατρινοί στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης.
Μία ημέρα που αν δεν την ζήσεις δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις… ο ουρανός δεν φαίνεται αν είναι γαλανός αφού η κάπνα από τις ψησταριές καλύπτει κάθε του εκατοστό. Σε όλες τις δουλειές , παντού, το ρεφενέ κυριαρχεί… άλλος τα κρέατα, άλλος τα τσίπουρα, τις μαυροδάφνες, την μουσική… ότι χρειάζεται για να στηθεί το πάρτυ.. Αρκεί να κατέβεις στο κέντρο της πόλης.. όλοι ψήνουν, όλοι προσφέρουν στους περαστικούς, όλοι γελάνε και χορεύουν. Αυτή είναι η τσικνοπέμπτη στην Πάτρα.. μία μεγάλη ψησταριά η πόλη όλη και πολλή μουσική.
Όμως επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτελεί η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η οδός Γερμανού και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας. Άλλοτε εκείνες της ημέρες πριν την Αποκριά στην Πάτρα αναβίωνε μια χαρακτηριστική παράδοση, "ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς". Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν τον Β παγκόσμιο πόλεμο και κύρια δραστηριότητά της ήταν η πώληση κουλουριών που της εξασφάλιζε τα προς το ζην. Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Η σχετική φάρσα περιλάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι και άνοδό του στην Άνω πόλη όπου θα τελούνταν και ο γάμος με τη Γιαννούλα. Η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν τον υποτιθέμενο Ουίλσον, Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, και που φρόντιζαν πάντα να τον ντύνουν με φράκο και ημίψηλο, αλλά ώσπου να αντιληφθεί την ειρωνεία της στιγμής, το πλήθος των συγκεντρωμένων για το γάμο είχε διασκεδάσει με την ψυχή του. Το θέαμα επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές, ακόμα και σήμερα «ο γάμος της Γιαννούλας» επαναλαμβάνεται.. Οι πατρινοί ακολουθούν πιστά την εκάστοτε νύφη, και με ορχήστρες και χορούς κατεβαίνουν στο λιμάνι.
Τσικνοπέμπτη
Οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν είδει προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
Κοινοποιήστε το στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου