Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Μουσείο της Τράπεζας της ΕλλάδοςΜε τη λειτουργία του, η Τράπεζα συμπληρώνει και αναδεικνύει τις δράσεις της στον τομέα του πολιτισμού, στον οποίο από την ίδρυσή της το 1927 έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, μεταξύ άλλων με τις συλλογές της και το ιστορικό της αρχείο.
Ο επισκέπτης του Μουσείου ακολουθώντας το νήμα της παρουσίασης, αναζητά τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί την εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, μαθαίνει για τη νομισματική πολιτική, καθώς και για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών.Όλα τανομίσματα από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους το1928, από τον Φοίνικα του Καποδίστρια δηλαδή, όλα τα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος από την ίδρυσή της το 1927 ως τα σημερινά ευρώ βρίσκονται εδώ. Και όχι μόνον αυτά αλλά και ορισμένα πολύτιμα αρχαία νομίσματα που ανήκουν στις συλλογές της Τράπεζας. Όπως το σπανιότατο νόμισμα από ήλεκτρο (μείγμα χρυσού και αργύρου) του 5ου π.Χ. αιώνα από την Μικρά Ασία που απεικονίζει μία σφίγγα.
Περισσότερα από 600 νομίσματα και 250 τραπεζογραμμάτια παρουσιάζονται στους εξαιρετικούς εκθεσιακούς χώρους. Και μέσα από αυτά ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να παρακολουθήσει και την ιστορία της χώρας καθώς ορισμένα χαρτονομίσματα είναι «σημαδεμένα» λόγω της ιστορικότητάς τους. Οπως εκείνα της πτώχευσης του ελληνικού κράτους μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή ή το άκρον άωτον του πληθωρισμού, ένα χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών που εκδόθηκε το 1944 αμέσως μετά από την απελευθέρωση.

Για τους νοσταλγούς της δραχμής εξάλλου όλα τα προπλάσματα και όλες οι μήτρες των δραχμών βρίσκονται εδώ σε παράθεση (διαψεύδοντας και τις διαδόσεις, που προ καιρού ήθελαν να κόβονται πάλι δραχμές στο Νομισματοκοπείο…).
Ο επισκέπτης όμως, μπορεί ακόμη να δει εργαλεία και μηχανές, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία παραγωγής τραπεζογραμματίων και νομισμάτων. Μακέτες, χαλκογραφικές εκτυπώσεις, εκτυπωτικές πλάκες, μήτρες πρωτότυπες & εργασίας, προπλάσματα και άλλα ακόμη αντικείμενα, το σύνολο πάνω από 300,που σχετίζονται με τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής νομισμάτων και τραπεζογραμματίων εκτίθενται επίσης στο μουσείο. Ανάμεσά τους οι δημιουργίες του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες αποτελούν εκτός από σημαντικά ιστορικά τεκμήρια και έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.
Το μουσείο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης, στο πρώτο εκ των οποίων ο επισκέπτης ακολουθώντας το νήμα της παρουσίασης, αναζητεί τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί την εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, μαθαίνει για τη νομισματική πολιτική της χώρας, καθώς και για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών και την πορεία προς την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση. Ακολουθούν στο δεύτερο επίπεδο τα εκθέματα με τα νομίσματα, τα χαρτονομίσματα, τα αναμνηστικά νομίσματα δραχμών, τα ευρώ κλπ.
Οι θεματικές ενότητες του νέου μουσείου είναι 10.
1. Η Τράπεζα της Ελλάδος
2. Το χρήμα
3. Νομισματικό σύστημα & πολιτική στην Ελλάδα
4. Η πορεία προς την ΟΝΕ
5. Οι κεντρικές τράπεζες
6. Τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Ελλάδος
7. Νομίσματα του ελληνικού κράτους
8. Αναμνηστικά νομίσματα δραχμών
9. Τραπεζογραμμάτια & κέρματα ευρώ
10.Μακέτες τραπεζογραμματίων της Τράπεζας της Ελλάδος
Tο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο τεχνολογικά. Με μία σειρά ειδικά σχεδιασμένων εφαρμογών πολυμέσων διαδραστικού χαρακτήρα και με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων μουσειολογικών πρακτικών, η επίσκεψη σε αυτό μετατρέπεται σε μία συνδυαστική εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος στεγάζεται στο κτήριό της, επί της οδού Αμερικής 3, στο κέντρο της Αθήνας και είναι φιλικό προς τα άτομα με αναπηρία. Η επίσκεψη σε αυτό είναι δωρεάν.

Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: