Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Κίνηση <ΠΡΟΤΑΣΗ> για έναν άλλο τρόπο ζωής


Μια ξεχωριστή παρουσία στο χώρο της PATRAPHILEX 2010  ήταν το ενημερωτικό περίπτερο της Κίνησης  ΠΡΟΤΑΣΗ για έναν άλλο τρόπο ζωής .
Στα εγκαίνια της έκθεσης έγινε ανταλλαγή τιμητικών πλακετών  μεταξύ  της Φιλοτελικής εταιρίας Πάτρας  και της κίνησης.
Όλες τις μέρες  ο ακούραστος  ο κ. Αλέξης  Μουζακιώτης και οι συνεργάτες του ενημέρωναν τους επισκέπτες της έκθεσης και για την πρωτοποριακή δουλεία της κίνησης.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς προσφέρει στην πόλη μας και όχι μόνο η 22αχρονη ΠΡΟΤΑΣΗ.


H Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» για έναν άλλο τρόπο ζωής όπως υποδηλώνει και ο πλήρης τίτλος του Φορέα ξεκίνησε το 1988 στην Πάτρα με στόχο την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών και τη διατύπωση προτάσεων που στοχεύουν στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο εθελοντισμός αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου, το οποίο έχει δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια και έχει αποφέρει τα εξής οφέλη:

 Η συλλογική προσπάθεια των πολιτών για τα προβλήματα της πόλης βρίσκει έκφραση μέσα στις ομάδες έργου που λειτουργούν στην «ΠΡΟΤΑΣΗ» ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και ικανότητες των μελών (π.χ. ομάδα γονιών, ομάδα εκπαιδευτικών, ομάδα στήριξης του Φορέα και επικοινωνίας με την τοπική κοινότητα, ομάδα εμψυχωτών νέων και εφήβων, ομάδα πρόληψης της χρήσης αλκοόλ σε ανηλίκους, ομάδα λειτουργίας στεκιού για τα μέλη και φίλους της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ»).

 Ο τρόπος λειτουργίας των ομάδων της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές βοηθούν τα μέλη στην προσωπική τους ανάπτυξη και προωθούν στην πράξη τον άλλο τρόπο ζωής.
Τα μέλη μέσα από τη δική τους βιωματική εμπειρία καταφέρνουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν και άλλους ανθρώπους της κοινότητας στην πρόληψη των εξαρτήσεων.

 Οι δράσεις, οι εκδηλώσεις, οι παρεμβάσεις μέσα από την οργανωμένη μορφή των ομάδων της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην κοινότητα π.χ. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για νέους, ΣΤΕΚΙ που παρέχει δυνατότητα για επικοινωνία, διασκέδαση και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων στο ρόλο τους κ.λπ.
 Η έννοια του ενεργού πολίτη αναπτύσσεται μέσα στους κόλπους της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» και δίνει διέξοδο σε ανθρώπους που ανησυχούν και προβληματίζονται για την ποιότητα της ζωής μας.
 Η βαθιά και πλατιά διείσδυση της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» μέσα από δικτυώσεις με σημαντικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της για απόκτηση περισσότερων γνώσεων, πληροφοριών, εμπειριών, που καθιστούν το κάθε μέλος ενημερωμένο και υπεύθυνο μέλος της κοινότητας.
 Τη φετινή χρονιά, η «ΠΡΟΤΑΣΗ» ανανέωσε την επαφή της με την πρόληψη και τον εθελοντισμό μέσα από:
 Καινοτόμα προγράμματα πρόληψης (εργαστήρια νηπίων & εφήβων)
 Ομάδες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και εφήβους
 Πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΣΤΕΚΙΟΥ (συζητήσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, βιωματικά στο χορό και την κίνηση, προβολές ταινιών κ.λπ.)
 Ενημερώσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς
 Εκπαιδεύσεις εθελοντών στην πρόληψη και την προσωπική ανάπτυξη
 Ραδιοφωνικές εκπομπές και παραγωγές ραδιοφωνικών μηνυμάτων και video
 Σύνδεση με τοπικούς φορείς σε κοινές δράσεις (έκθεση έργων Πατρινών ζωγράφων, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, ενημερωτικά περίπτερα)
 Διακρατικές συνεργασίες σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και εκπαίδευσης της Κοινότητας.
Γι' αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους η Κίνηση «Πρόταση» καλεί τους πολίτες της Πάτρας να δυναμώσουν το κίνημα της πρόληψης και να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια με τους δικούς τους προβληματισμούς και ανησυχίες. Κάθε μέρα είναι ημέρα πρόληψης!

Ο απολογισμός της «Πρότασης»

«Γονείς, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες σήμερα περισσότερο από ποτέ συνειδητοποιούμε πως στη «συνάντησή» μας βρίσκεται η δύναμη». Αυτή ήταν η διαπίστωση από την εμπειρία της επαφής μας με εκατοντάδες συμπολίτες μας τους οποίους «συναντήσαμε» στο πλαίσιο των προγραμμάτων που και φέτος υλοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010. Ολοκληρώνοντας για άλλη μια χρονιά τις δράσεις μας σε όλο το Νομό Αχαΐας, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, νιώθουμε την ανάγκη να σταθούμε στους:

■ 821 γονείς οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας την αγωνία για το μεγάλωμα των παιδιών τους, αλλά και τη διαπίστωση πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά δεν είναι τα ναρκωτικά, αλλά το να μεγαλώνουν δίχως την ουσιαστική παρουσία των γονιών στη ζωή τους

■ 146 εκπαιδευτικούς, δάσκαλους και καθηγητές, που όντας οι ίδιοι μέλη μιας ομάδας βίωσαν στην πράξη πώς μια τάξη μπορεί να λειτουργήσει ομαδικά, αλλά και πώς μέσα από αυτή τη δυνατότητα τα παιδιά μπορούν να ενισχυθούν και να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες

■ 1157 μαθητές που είχαν την ευκαιρία με αφορμή το θέμα της χρήσης ουσιών να βιώσουν την ομαδικότητα και να κατανοήσουν την αξία της προσωπικής επιλογής όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, αλλά και στη ζωή τους γενικότερα

■ 48 έφηβους που βρήκαν ένα χώρο για να εκφράσουν όλα όσα έντονα βιώνουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους, αλλά και να ανοίξουν τους ορίζοντες της σκέψης τους με αφορμή αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες για θέματα όπως η εικόνα του εαυτού, η επιρροή των φίλων, η σχέση με το άλλο φύλο, αλλά και η πίστη στις προσωπικές δυνατότητες

■ 59 εθελοντές που κόντρα στο ρεύμα έκαναν την αγωνία τους δράση, πρότειναν, οργάνωσαν και υλοποίησαν σε συνεργασία μαζί μας δραστηριότητες προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους γι' αυτά τα θέματα

■ 477 φοιτητές που ενημερώθηκαν για τις δράσεις μας και προβληματίστηκαν για τους λόγους που κάποιοι συνομήλικοι τους χάνονται στα μονοπάτια της εξάρτησης, σπαταλώντας μερικές από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής τους

■ 75 πολίτες (χρήστες ουσιών και μέλη των οικογενειών τους) που με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους απευθύνθηκαν σε εμάς αναζητώντας διέξοδο από το λαβύρινθο της εξάρτησης

■ 110 πολίτες και εκπροσώπους τοπικών συλλόγων που ενημερώθηκαν για το έργο μας και αναζήτησαν τρόπους για να προλάβουν την εξάρτηση για τα παιδιά και τους έφηβους

■ 67 εκπροσώπους και μέλη φορέων της περιοχής μας που με πείσμα, εδώ και 5 χρόνια τώρα, ο καθένας μέσα από τη δική του δράση προσπαθεί να συμβάλλει στην προστασία των ανηλίκων από τη χρήση αλκοόλ.

Σε μια χρονική στιγμή που όλα μοιάζουν να δοκιμάζονται από την κρίση, που ο καθένας κινδυνεύει να κλειστεί στο «καβούκι» του, που ο φόβος σκιάζει τα πάντα, ερχόμαστε μέσα από αυτές τις γραμμές να σας θυμίσουμε πως στην ουσιαστική «συνάντηση» με τον εαυτό, τον σύντροφο, τα παιδιά αλλά και τον διπλανό μας κρύβεται η δύναμη.H Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» για έναν άλλο τρόπο ζωής όπως υποδηλώνει και ο πλήρης τίτλος του Φορέα ξεκίνησε το 1988 στην Πάτρα με στόχο την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών και τη διατύπωση προτάσεων που στοχεύουν στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο εθελοντισμός αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου, το οποίο έχει δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια και έχει αποφέρει τα εξής οφέλη:

√ Η συλλογική προσπάθεια των πολιτών για τα προβλήματα της πόλης βρίσκει έκφραση μέσα στις ομάδες έργου που λειτουργούν στην «ΠΡΟΤΑΣΗ» ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και ικανότητες των μελών (π.χ. ομάδα γονιών, ομάδα εκπαιδευτικών, ομάδα στήριξης του Φορέα και επικοινωνίας με την τοπική κοινότητα, ομάδα εμψυχωτών νέων και εφήβων, ομάδα πρόληψης της χρήσης αλκοόλ σε ανηλίκους, ομάδα λειτουργίας στεκιού για τα μέλη και φίλους της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ»).

√ Ο τρόπος λειτουργίας των ομάδων της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές βοηθούν τα μέλη στην προσωπική τους ανάπτυξη και προωθούν στην πράξη τον άλλο τρόπο ζωής.

Τα μέλη μέσα από τη δική τους βιωματική εμπειρία καταφέρνουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν και άλλους ανθρώπους της κοινότητας στην πρόληψη των εξαρτήσεων.

√ Οι δράσεις, οι εκδηλώσεις, οι παρεμβάσεις μέσα από την οργανωμένη μορφή των ομάδων της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην κοινότητα π.χ. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για νέους, ΣΤΕΚΙ που παρέχει δυνατότητα για επικοινωνία, διασκέδαση και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων στο ρόλο τους κ.λπ.

√ Η έννοια του ενεργού πολίτη αναπτύσσεται μέσα στους κόλπους της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» και δίνει διέξοδο σε ανθρώπους που ανησυχούν και προβληματίζονται για την ποιότητα της ζωής μας.

√ Η βαθιά και πλατιά διείσδυση της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» μέσα από δικτυώσεις με σημαντικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της για απόκτηση περισσότερων γνώσεων, πληροφοριών, εμπειριών, που καθιστούν το κάθε μέλος ενημερωμένο και υπεύθυνο μέλος της κοινότητας.

√ Τη φετινή χρονιά, η «ΠΡΟΤΑΣΗ» ανανέωσε την επαφή της με την πρόληψη και τον εθελοντισμό μέσα από:

• Καινοτόμα προγράμματα πρόληψης (εργαστήρια νηπίων & εφήβων)

• Ομάδες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και εφήβους

• Πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΣΤΕΚΙΟΥ (συζητήσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, βιωματικά στο χορό και την κίνηση, προβολές ταινιών κ.λπ.)

• Ενημερώσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς

• Εκπαιδεύσεις εθελοντών στην πρόληψη και την προσωπική ανάπτυξη

• Ραδιοφωνικές εκπομπές και παραγωγές ραδιοφωνικών μηνυμάτων και video

• Σύνδεση με τοπικούς φορείς σε κοινές δράσεις (έκθεση έργων Πατρινών ζωγράφων, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, ενημερωτικά περίπτερα)

• Διακρατικές συνεργασίες σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και εκπαίδευσης της Κοινότητας.

Γι' αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους η Κίνηση «Πρόταση» καλεί τους πολίτες της Πάτρας να δυναμώσουν το κίνημα της πρόληψης και να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια με τους δικούς τους προβληματισμούς και ανησυχίες. Κάθε μέρα είναι ημέρα πρόληψης!

Ο απολογισμός της «Πρότασης»

«Γονείς, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες σήμερα περισσότερο από ποτέ συνειδητοποιούμε πως στη «συνάντησή» μας βρίσκεται η δύναμη». Αυτή ήταν η διαπίστωση από την εμπειρία της επαφής μας με εκατοντάδες συμπολίτες μας τους οποίους «συναντήσαμε» στο πλαίσιο των προγραμμάτων που και φέτος υλοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010. Ολοκληρώνοντας για άλλη μια χρονιά τις δράσεις μας σε όλο το Νομό Αχαΐας, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, νιώθουμε την ανάγκη να σταθούμε στους:

■ 821 γονείς οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας την αγωνία για το μεγάλωμα των παιδιών τους, αλλά και τη διαπίστωση πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά δεν είναι τα ναρκωτικά, αλλά το να μεγαλώνουν δίχως την ουσιαστική παρουσία των γονιών στη ζωή τους

■ 146 εκπαιδευτικούς, δάσκαλους και καθηγητές, που όντας οι ίδιοι μέλη μιας ομάδας βίωσαν στην πράξη πώς μια τάξη μπορεί να λειτουργήσει ομαδικά, αλλά και πώς μέσα από αυτή τη δυνατότητα τα παιδιά μπορούν να ενισχυθούν και να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες

■ 1157 μαθητές που είχαν την ευκαιρία με αφορμή το θέμα της χρήσης ουσιών να βιώσουν την ομαδικότητα και να κατανοήσουν την αξία της προσωπικής επιλογής όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, αλλά και στη ζωή τους γενικότερα

■ 48 έφηβους που βρήκαν ένα χώρο για να εκφράσουν όλα όσα έντονα βιώνουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους, αλλά και να ανοίξουν τους ορίζοντες της σκέψης τους με αφορμή αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες για θέματα όπως η εικόνα του εαυτού, η επιρροή των φίλων, η σχέση με το άλλο φύλο, αλλά και η πίστη στις προσωπικές δυνατότητες

■ 59 εθελοντές που κόντρα στο ρεύμα έκαναν την αγωνία τους δράση, πρότειναν, οργάνωσαν και υλοποίησαν σε συνεργασία μαζί μας δραστηριότητες προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους γι' αυτά τα θέματα

■ 477 φοιτητές που ενημερώθηκαν για τις δράσεις μας και προβληματίστηκαν για τους λόγους που κάποιοι συνομήλικοι τους χάνονται στα μονοπάτια της εξάρτησης, σπαταλώντας μερικές από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής τους

■ 75 πολίτες (χρήστες ουσιών και μέλη των οικογενειών τους) που με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους απευθύνθηκαν σε εμάς αναζητώντας διέξοδο από το λαβύρινθο της εξάρτησης

■ 110 πολίτες και εκπροσώπους τοπικών συλλόγων που ενημερώθηκαν για το έργο μας και αναζήτησαν τρόπους για να προλάβουν την εξάρτηση για τα παιδιά και τους έφηβους

■ 67 εκπροσώπους και μέλη φορέων της περιοχής μας που με πείσμα, εδώ και 5 χρόνια τώρα, ο καθένας μέσα από τη δική του δράση προσπαθεί να συμβάλλει στην προστασία των ανηλίκων από τη χρήση αλκοόλ.

Σε μια χρονική στιγμή που όλα μοιάζουν να δοκιμάζονται από την κρίση, που ο καθένας κινδυνεύει να κλειστεί στο «καβούκι» του, που ο φόβος σκιάζει τα πάντα, ερχόμαστε μέσα από αυτές τις γραμμές να σας θυμίσουμε πως στην ουσιαστική «συνάντηση» με τον εαυτό, τον σύντροφο, τα παιδιά αλλά και τον διπλανό μας κρύβεται η δύναμη.



Από το thebest.gr ,φωτογραφίες από την κίνηση και της  κ.Διον. Μυλωνά



Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: