Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η ιστορία των γραμματοσήμων EUROPA CEPT (5/5)


Η νέα χιλιετία 2000.....

2000 (55 χώρες ,68 γραμματόσημα), μια νέα χιλιετία , η σωστή στιγμή για τα POSTEUROP να γιορτάσουν αυτό το γεγονός με ένα κοινό θέμα και πάλι! Ο σχεδιασμός είναι του Γάλλου καλλιτέχνη , Jean-Paul Απεικονίζει ένα πύργο από έξι αστέρια και γύρω παιδιά σε ένα πράσινο λιβάδι με το γράμμα Ε της Ευρώπης σε αυτό. Είναι η τελευταία φορά που τα γραμματόσημα Europa χρησιμοποίησαν μια κοινή σχεδίαση .Οι περισσότερες από τις χώρες έχουν κοινό σχεδιασμό ,εκτός της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας. Επίσης η Κροατία , το Μονακό και η Ουγγαρία πρόσθεσαν γραμματόσημα με διαφορετικό σχεδιασμό.


2001 (56 χώρες ,92 γραμματόσημα),με θέμα ΝΕΡΟ ΕΝΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ.







2002(58 χώρες ,93 γραμματόσημα),θέμα ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ .
Τα POSTEUROP αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαγωνισμό για το καλλίτερο γραμματόσημο ,το βραβείο κέρδισε η Μάλτα. Το 2002 , οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία πήραν μέρος και πάλι στα γραμματόσημα Europa μετά από διακοπή πολλών ετών , από το 1993 για τις Κάτω Χώρες και το 1992 για τη Νορβηγία .
Το 2002 ήταν επίσης το έτος της εισαγωγής του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος :ευρώ. Δώδεκα χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούν το ευρώ μετά την 1η Ιανουαρίου 2002 και μαζί οι μικρές χώρες Ανδόρα ,Μονακό ,Βατικανό και το Σαν Μαρίνο . Για πρώτη φορά γραμματόσημα Europa με αξία σε ευρώ, μολονότι ορισμένες χώρες είχαν ήδη διπλή αξίας ( ευρώ και εθνικό νόμισμα) κατά τα τελευταία έτη πριν από την εισαγωγή του ευρώ.


2003 ,θέμα ΑΦΙΣΑ ΤΕΧΝΗ(57 χώρες ,96 γραμματόσημα) και το Μονακό κέρδισε το διαγωνισμό το εν λόγω έτος . Μέχρι το 2007 ,το καλύτερο γραμματόσημο Europa επέλεγαν μόνο τα μέλη του POSTEUROP .Εκείνη τη χρονιά Γιουγκοσλαβία ονομάστηκε Σερβία - Μαυροβούνιο .


2004 (57 χώρες ,96 γραμματόσημα)θέμα ,ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.
Το θέμα το έτος αυτό δεν έγινε κατανοητό από κάθε χώρα με τον ίδιο τρόπο .
Η Γεωργία δεν κατανόησε το θέμα .Η Γροιλανδία απέσπασε το βραβείο καλύτερου γραμματοσήμου Europa το έτος αυτό με ένα φανταστικό θέμα.



2005,θέμα Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ (60 χώρες,103 γραμματόσημα) ένα ενδιαφέρον θέμα για όλους τους λάτρεις του φαγητού .Καζακστάν έλαβε μέρος για πρώτη φορά, αν και λίγα μόνο τμήματα της είναι στην Ευρώπη!Επίσης το Μαυροβούνιο έλαβε μέρος για πρώτη φορά Η Ισλανδία κέρδισε το βραβείο με ένα πρωτότυπο στρογγυλού σχήματος γραμματόσημο, που αναπαριστά ένα πιάτο.


2006 (60 χώρες ,105 γραμματόσημα) ,θέμα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ.Το Κοσσυφοπέδιο έλαβε μέρος για πρώτη φορά , ακόμη και αν δεν ήταν ανεξάρτητο την εποχή εκείνη( Η διοίκηση του ΟΗΕ μετά το γραφείο UNMIK εξέδωσε τα γραμματόσημα) . Η Ουκρανία κέρδισε το διαγωνισμό το έτος αυτό με ένα αλληγορικό γραμματόσημο . Το 2006 ήταν επίσης η 50ή επέτειος των Europa γραμματοσήμων Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αποφάσισαν να γιορτάσουν το γεγονός αυτό με την έκδοση γραμματοσήμων .



2007 (62 χώρες,111 γραμματόσημα) θέμα ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ . Η Ρωσία αποφάσισε να μην λάβει μέρος το έτος αυτό .Η Αρμενία κέρδισε το διαγωνισμό POSTEUROP . Ήταν η πρώτη χρονιά που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω του διαδικτύου για να επιλέξουν το καλλίτερο γραμματόσημο Europa .





2008 (63 χώρες ,107 γραμματόσημα) θέμα ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΛΠ . Ένας καλός τρόπος για την προώθηση της ταχυδρομικής επικοινωνίας στην εποχή του Διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου .Η Ουγγαρία κέρδισε το διαγωνισμό POSTEUROP .
Η περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ εκδίδει γραμματόσημα Europa για πρώτη φορά . Αυτή η περιοχή βρίσκεται στην περιοχή του Καυκάσου αμφισβητείται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν .

2009 (63 χώρες ,112 γραμματόσημα) θέμα ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Ουγγαρία για δεύτερη συνεχή χρονιά κέρδισε το διαγωνισμό του POSTEUROP .




2010: Παιδιά Βιβλία














2011: Δάση - Διεθνές Έτος των δασών

2012: Επίσκεψη ... ( για παράδειγμα "Επίσκεψη στην Ελλάδα ...κλπ)

Παρά το γεγονός των καταχρηστικών εκδόσεων για κάποιο περίεργο λόγω τα γραμματόσημα EUROPA είναι πολύ δημοφιλή.
Για να μην μπλέξετε όμως με κερδοσκόπους εκδότες και πονηρούς εμπόρους ,περιορίστε την συλλογή σας σε μια περίοδο (π.χ. κοινού σχεδίου 1956-1973 ,ή θέματα που σας αρέσουν κλπ).
Μην σπαταλάτε χρήματα ,ενισχύστε με ντοκουμέντα την συλλογή σας (φάκελα,σφραγίδες κλπ) και αυτό είναι το ζητούμενο για κάθε σωστό συλλέκτη.
Καλλίτερα μια πλήρη συλλογή 1956-1973 παρά τρέξιμο και σπατάλη για χρωματιστά χαρτάκια αμφιβόλου φιλοτελικής αξίας.
Για απορίες είμαι στην διάθεσή σας ,δεν ανακάλυψα την Αμερική άπλα μάζεψα εδώ όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσα.


Για την προηγούμενη ανάρτηση πατήστε ΕΔΩ



Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: