Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

JUKEBOX...ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Η ιστορία του Jukebox


ΤΖΟΥΚΜΠΟΞ ΑΜΙ JAK 200 ,Κατασκευής 1960 ,Αμερική


Το Jukebox είναι ένα ημιαυτόματο μηχάνημα αναπαραγωγής μουσικής. Πήρε τ' όνομά του από την λέξη juke, που στην αφροαμερικάνικη αργκό σημαίνει χορός, πανδαιμόνιο, και τη λέξη box, που σημαίνει κουτί.
Δημιουργός του ήταν ο Λούις Γκλας, ένα τοπικό στέλεχος της «Τζένεραλ Ηλέκτρικ». Μέσα σε ξύλινο κουτί τοποθέτησε ένα φωνογράφο Έντισον με 4 ακουστικούς σωλήνες και μία υποδοχή για νομίσματα. Ο καθένας με 5 σεντς μπορούσε να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι.
Το πρώτο τζουκ-μποξ τοποθετήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1889 σ' ένα σαλούν του Σαν Φρανσίσκο, εντυπωσιάζοντας τους θαμώνες του.
Στις αρχές του 20ου αιώνα οι κύλινδροι αντικαθίστανται από πλάκες γραμμοφώνου και αργότερα με δίσκους 45 στροφών. Το 1927 γίνεται ηλεκτρικό.
Το τζουκ-μποξ γνώρισε μεγάλη άνθηση στις ΗΠΑ την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης και της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του '30. Το συναντάμε σε εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, όπου ο κόσμος μπορούσε να ακούσει τις αγαπημένες του επιτυχίες, να χορέψει και να ξοδέψει λίγα σεντς.
Στις μέρες μας, το τζουκ-μποξ είναι συλλεκτικό αντικείμενο, ιδιαίτερα τα «Βούρλιτζερ», που είναι αληθινά έργα τέχνης. Στην αγορά κυκλοφορούν τζουκ μποξ, που παίζουν CD, ακόμη και MP3.
Το τζούκμποξ είναι ταυτισμένο στο λαϊκό υποσυνείδητο με την έκρηξη του
Rock 'n' Roll και στη χώρα μας με τους λαϊκούς καημούς της δεκαετίας του '50 και του '60.
Άρχισαν να εξαφανίζονται στο τέλος της δεκαετίας του 70' ,τότε είχαν φτάσει να δέχονται τάλιρο για κάθε τραγούδι .

2 σχόλια:

Costas είπε...

Ωραία πράγματα!

ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

ΓΙΑ ΣΑΣ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΩ ΜΙΑ ΧΑΡΗ.ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΨΑΧΝΩ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ,ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΣΑΣ ή ΦΙΛΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΙΣΕΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ......
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ...