Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΛΑΤΕΡΝΑ,ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ


Η λατέρνα είναι ένα αυτόματο μουσικό όργανο που αν και ογκώδες δεν χρησιμοποιείται μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά συχνά μεταφέρεται σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες και γειτονιές. Είναι ένα όργανο που δημιούργησε πολλά συναισθήματα στους Έλληνες και βοήθησε πολύ στην εξάπλωση και διάδοση ήχων που είναι αγαπητοί ακόμα και σήμερα. Πολλοί έχουν να πουν κάποια ιστορία που ξέρουν ή έχουν ακούσει γύρω από κάποια λατέρνα. Υπήρξαν όμως και πολλά προβλήματα που την ταλαιπώρησαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου με αποτέλεσμα να την περιθωριοποιήσουν.
Επίσης πρόβλημα στην μελέτη της δημιουργεί η έλλειψη βιβλιογραφίας, μιας και όποια τυχόν υπάρχει είναι ανεπαρκής έως και λανθασμένη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ερευνητές δεν ασχολήθηκαν με την τέχνη της λατέρνας αλλά προέβησαν σε μια απλή περιγραφή της. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα υπάρχουν γωνιές και γειτονιές που κάποιος μπορεί να ακούσει και να σιγοτραγουδήσει παλιές αγαπημένες μελωδίες.
Διάσημη λατέρνα πρωταγωνίστησε στην ομώνυμη ταινία του 1955.
Μια αξέχαστη αισθηματική κομεντί,με φόντο την Παλιά Αθήνα!Ρομαντισμός,συγκίνηση,έρωτας και δυο πάμφτωχοι αλλά καλόκαρδοι λατερνατζήδες (Φωτόπουλος-Αυλωνίτης).
Σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση η αξεπέραστη Τζένη Καρέζη!Αξέχαστα τραγούδια του Χατζιδάκη,όπως το ΄΄Γαρίφαλλο στο αυτί΄΄.αλλά και το ΄΄Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω΄΄.


Δεν υπάρχουν σχόλια: