Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ .. . Ο ΓΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


41 Χρόνια από τον θάνατο του ''γέρου της δημοκρατίας'' Γεωργίου Παπανδρέου
Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1944, 1963, 1964-65) ιδρυτής της Ενώσεως Κέντρου .
Ο Γεώργιος Παπανδρέου γεννήθηκε στο Καλέντζι της Αχαΐας και ήταν το τρίτο παιδί του ιερέα Ανδρέα Σταυρόπουλου και της συζύγου του Παγώνας.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τετρατάξιο σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο Σχολαρχείο της γειτονικής Χαλανδρίτσας. Δύο χρόνια αργότερα και αφού ο πατέρας του μετατέθηκε στην Πάτρα γράφτηκε στο Γυμνάσιο της αχαϊκής πρωτεύουσας όπου ήδη φοιτούσε ο μεγαλύτερος αδερφός του, Νίκος.Την ίδια χρονιά αποφάσισε μαζί με τον αδερφό του να επισημοποιήσουν το επίθετο με το οποίο ήταν άλλωστε γνωστοί: Από Γεώργιος Σταυρόπουλος έγινε Γεώργιος Παπανδρέου.
Η πορεία του έχει καταγραφή πολλαπλά από ειδικευμένα sites και έτσι κάθε αναφορά θα είναι περιττή.

Ο Γ. Παπανδρέου πέθανε σε κατ'οικον περιορισμό , από την χούντα ,στο σπίτι του στο Καστρί στις 1 Νοεμβρίου 1968.
Στις 3 Νοεμβρίου του 1968,έγινε η κηδεία του από τη Μητρόπολη της Αθήνας και αποτέλεσε ορόσημο στον αντιχουντικό αγώνα, καθώς συγκέντρωσε πολύ κόσμο και έγινε αφορμή για την πρώτη μαζική λαϊκή διαμαρτυρία κατά της δικτατορίας.

2 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΗΤΟΡΑΚΗΣ είπε...

Ο δημοκρατικός ηγέτης και απαράμιλλος ρήτορας Γεώργιος Παπανδρέου, που ενέπνευσε τη νεολαία με τη φράση "ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΡΕΥΘΕΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΥΣΑΤΕ,ΚΗΡΥΞΑΤΕ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" και έσπασε τα δεσμά του αστυνομικού κράτους της Ε.Ρ.Ε., απέθανε ενώ ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό, στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" μετά από εγχείρηση στομάχου. Αιωνία να είναι η μνήμη του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ είπε...

Ευχαριστώ πολύ