Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Λούκυ Λουκ - Louki Louk

Ενας φτωχός και μόνος καουμπόι


To κομικ Λούκυ Λουκ είναι , δημιούργημα του Βέλγου Morris. Γνώρισε την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του κατά την εποχή που σεναριογράφος του ήταν ο Ρενέ Γκοσινί. Η ιστορία τοποθετείται στην Δύση των ΗΠΑ (Far-West) κατά την περίοδο του 19ου αιώνα, αμέσως μετά την λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου με πρωταγωνιστή τον Λούκυ Λουκ, ένα "φτωχό και μόνο καουμπόι". Μαζί με τον Αστερίξ και τον Τεντέν είναι από τα πιο εμπορικά και διάσημα κόμικ στην Ευρώπη.
Η πρώτη κυκλοφορία του μοναχικού καουμπόι στην Ελλάδα έγινε το 1968 από τον εκδότη Θ. Ανδρεόπουλο και τις εκδόσεις Στρατίκη. Εκδόθηκαν συνολικά 41 τεύχη. Στα τέλη του 1975 οι εκδόσεις Τ. Ψαρόπουλος παίρνουν τα δικαιώματα των σειρών του Λούκυ Λουκ από τις εκδόσεις Στρατίκη που τα είχαν έως τότε. Μετά το 1980 ο Ψαρόπουλος με την εκδοτική ANGLO-HELLENIC AGENCY βάζει μόνο το φίρμα του στο εσώφυλλο αλλά και στα εξώφυλλα.
Τον Δεκέμβριο του 1984 η εκδοτική ΜΑΜΟΥΘ ΚΟΜΙΞ παίρνει τα δικαιώματα της σειράς τα οποία έχει μέχρι σήμερα και αναλαμβάνει την έκδοση και εκδίδει το 1ο τεύχος της σειράς <<ο Ληστής με το ένα Χέρι>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια: