Οι Μασκαράτες ήταν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της παρέλασης στο Πατρινό Καρναβάλι της μεταπολεμικής περιόδου. Πρόκειται για καρναβαλικά στοιχεία που τα κουβαλούσαν πεζοί αλλά και ποδηλάτες και μοτοποδηλάτες και είχαν πάντα ένα σατιρικό θέμα. Συνόδευαν κάποιο αντίστοιχο άρμα ή αποτελούσαν ένα αυτόνομο θεματικό γκρουπ από τρία, τέσσερα ή και περισσότερα στοιχεία.
Οι Μασκαράτες ήταν εφήμερες δημιουργίες, φτιαγμένες από ταπεινά και φθαρτά υλικά, χρώμα, κόλλα, χαρτί, ύφασμα, με σκελετό από ξύλα ή σύρμα, που έπαιρναν μορφή και κίνηση χάρη στη φαντασία, το μεράκι και τη σκληρή εργασία των πατρινών καλλιτεχνών.
Το βιβλίο «Αλέκος Χαράρης (1918 – 1979) – Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας» παρουσιάζει μέσα από τεκμηριωμένο πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και δημοσιεύματα του τύπου, τη δημιουργική πορεία του Αλέκου Χαράρη, ενός ειδικευμένου στις Μασκαράτες κατασκευαστή, από τους πρωτοπόρους στο μεταπολεμικό Πατρινό Καρναβάλι.Μια προσπάθεια να ξαναθυμηθούμε τις Μασκαράτες που μεσουράνησαν στο Πατρινό Καρναβάλι στις δεκαετίες 1950 – 1970 και να τιμήσουμε τη μνήμη ενός λαϊκού καλλιτέχνη που τις κατασκεύαζε, οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ κυκλοφορούν ενα όμορφο βιβλίο με τίτλο «Αλέκος Χαράρης – Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας».
Κοινοποιήστε το στο Facebook
Όλα κατά το παρελθόν είχαν μεγάλη σημασία και υπαρκτές διαφορές από τη σημερινή πραγματικότητα!καλό είναι να ανατρέχουμε στην ιστορία και στο παρελθόν μας και να βρίσκουμε στοιχεία που μπορούν να μας θυμίζουν τις παραδόσεις μας
ΑπάντησηΔιαγραφή